Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво е ИТМ (индекс на телесната маса)? Важно е, така че бързо прочетете и научете!

Знаете ли какво е ИТМ (индекс на телесната маса)? Важно е, така че бързо прочетете и научете!

Аз детето | 2019-03-30

Знаете ли какво е ИТМ (индекс на телесната маса)? Важно е, така че бързо прочетете и научете!

Всички деца бързат да пораснат и това е така откакто свят светува! Все пак веднага щом станеш по-висок би могъл да се качиш на онова влакче в увеселителния парк, което е толкова интересно, но никога не те пускат, защото все не можеш да стигнеш до чертата, която бележи необходимата височина. Да не говорим, че ще можете да карате автомобил или да ходите на концерти без придружител. Много етапи от детството са отбелязани с достигането на определени години и порастване. Но как измервате порастването си – най-вероятно с годините и рождените дни, както и височината си. Също и с новия размер на обувките. Но знаете ли, че и индексът на телесната маса също е важна част от този процес. Всъщност знаете ли какво е това? Не? А трябва, затова прочетете и всичко ще разберете.

ИТМ е мярка за телесните мазнини, които би трябвало да има в тялото на човека. Телесните мазнини са важни, защото предпазват тялото ви, а също така помагат за енергията, която имате през деня и за поддържане на клетките ви здрави! Хората с много малко телесни мазнини често имат здравословни проблеми, дължащи се на слаба имунна система. Измерването на ИТМ помага на хората да се уверят, че имат достатъчно телесни мазнини, за да останат здрави. Има я обаче и обратната страна – многото телесни мазнини също са вредни, ето защо съществува и индексът на телесна маса. Измерванията на ИТМ помагат на лекарите да преценят риска за човек при множество здравни състояния. След това лекарите могат да дадат съвети за най-добрите начини да останете здрави и да избегнете сериозни заболявания.

Коя е любимата ти храна? Много деца обичат пилешки хапки! Други предпочитат чипс или пица. Независимо от вида на храната, която искате да ядете, следенето на това какво и по колко хапвате е един от начините да сте здрави и да имате нормален ИТМ. Друга важна част от здравословното хранене е да се уверите, че вашата диета включва различни групи храни. Хранителните групи помагат на телата ни по различни начини. Вероятно сте чували, че млечните продукти ни помагат да имаме здрави кости! Зеленчуците съдържат много витамини, които помагат на организма ни да функционира както трябва. Плодовете ни осигуряват въглехидрати, за да поддържаме енергията си. Яденето на протеини като пиле може да ни помогне да изградим здрави мускули. Дори яденето на сладкиши от време на време е добро! Само не забравяйте да консумирате захар в малки количества.

В допълнение към яденето на разнообразни храни е важно и да се спортува. При това има много лесни начини. Ходете често на разходка или карайте велосипед с приятелите и семейството си. Дори да играете игри като гоненица или криеница в междучасието или след училище е идеалното спортуване.

Вижте и още интересни неща, които трябва да знаете за здравето си:
Защо здравословната храна е важна за нас?
За да бъде геймингът ви по-здравословен и по-безопасен следвайте тези три лесни стъпки
Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва
Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?
Защо имаме нужда от витамин C?
Ритмична гимнастика – подходящ спорт за мен, за теб и за всичкиКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град