важните неща

Начало | важните неща | Защо здравословната храна е важна за нас?

Защо здравословната храна е важна за нас?

Аз детето | 2017-06-19

Защо здравословната храна е важна за нас?

Много често и навсякъде сте чували и са ви повтаряли да се храните по-здравословно, повече плодове и зеленчуци. Но защо? Сега ще ви разкажем. Вашето тяло се състои от милиарди отделни клетки, всяка специално проектирана да изпълнява работата си. Дали това е чернодробната клетка, клетка на кожата, нервните клетки, кръвни клетки или всякакъв друг вид клетка, която съществува в тялото ви, тя трябва да бъде добре подхранена, за да свърши работата си – да работи по най-добрия начин. Всяка една от вашите клетки се нуждае от вода, кислород и хранителни вещества, за да живее и работи. Хранителните вещества включват вода, въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. Тези основни съставки кръвта изпраща към клетките, но откъде идват те?

Очевидно е, че водата си идва от... водата. И най-добрата напитка за вас е обикновената, чиста вода. Сладките напитки като сокове и кола ви дават вода, но също така и захар, други преработени вещества, които съдържат много калории. Да, ние имаме нужда от калории, които са единиците енергия, които телата ни горят, но когато организмът ни получи повече калории, които не можем да изразходваме, става по-зле за нас. Не казваме изобщо да се откажете от соковете и любимите си напитки, но ви съветваме по-често да наблягате на водата.

Кислородът идва от въздуха, който дишаме. Той преминава в белите дробове като вдишвате, и от белите дробове се озовава в кръвта. Всяка капка кръв съдържа милиони червени кръвни клетки и всяка една от тези червени кръвни клетки носи молекули от кислород, които се прехвърлят към всички други клетки в тялото ни. Да учим и се забавляваме на свеж въздух е най-добрият начин да осигурим на тялото си нужния кислород. Нечистият въздух в затворени помещения не е добър за нас. Така че винаги, когато можете, прекарвайте колкото се може повече време навън, по-полезно е и по-забавно.

Въглехидратите идват главно от зърнените култури като пшеница, ориз, боб. Тялото разгражда въглехидратите и ги превръща в захари. Вашият мозък работи с тях, така че има смисъл да ядем най-добрия вид от тези храни. Ориз, картофи, пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове – това трябва да включва менюто ни всеки ден. Този вид захар, известен като сложна захар, се абсорбира в тялото бавно и това ви дава енергия в продължение на дълго време. Простата захар, като бяла захар е била преработена предварително и тялото ни я използва веднага, а това не е никак добре за него.

Протеини можем да си набавим от месо, риба, птиче месо, мляко и яйца. Вашето тяло използва протеини за изграждане на нови клетки, особено на мускулните клетки, така че, ако искате да бъдете силни, вече знаете какво трябва да ядете! Разбира се имаме нужда и от определено количество мазнини, за да запазим нашите вътрешни органи здрави. Най-добрите и полезни мазнини можете да получите от ядки, авокадо, маслини, мляко, сирене, както и някои видове риби, но е важно да не се яде прекалено много, тъй като накрая от много полезно може да стане вредно!

Витамини и минерали има в повечето храни, които изброихме, особено в зеленчуците и плодовете. Телата ни се нуждаят само от малки количества, но те не са склонни да останат в тялото дълго, така че трябва всеки ден да си ги набавяме ядейки храни, които съдържат много витамини и минерали.

Вероятно сте чували термина „нездравословна храна“. Можете ли да познаете какво означава това? Нездравословната храна наистина е вкусна, но тя е много нездравословна за нас! Наричат я такава, защото при приготвянето ѝ почти всички полезни вещества са изчезнали от нея още преди да е стигнала до устата ни. И нашите мили клетки: те са там, с нетърпение чакат да получат някои важни хранителни вещества, така че те могат да ни помагат да бъдем здрави и силни и представете си, когато се нахраним с някоя бърза закуска например, клетките ни не получават нищо.

Така че яжте плодове, зеленчуци и ориз! Игнорирайте чипсовете и дайте на тялото си нещо добро, с което да работи!

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град