зоокът

Начало | зоокът | Знаехте ли, че мравките...

Знаехте ли, че мравките...

Аз детето | 2024-01-11

Знаехте ли, че мравките...

Знаете ли, че мравките са изключително силни и могат да носят собствената си тежест много, много пъти? Мравките съставят колонии и обитават гнезда, наричани мравуняци. По света има над 10 000 вида, а в България се срещат 163 от тях. Нека научим някои супер забавни факти за мравките!

Мравките са социални насекоми, които живеят в организирани колонии.

Колониите от мравки могат да се състоят от хиляди до милиони отделни мравки, като всички работят заедно в полза на колонията.

Има над 12 000 вида мравки, известни по целия свят, като различните видове мравки показват различно поведение и роли в своите колонии.

В Северна Америка например един от най-известните видове мравки е внесената червена огнена мравка, известна с болезнените си ужилвания. Той е внесен случайно в Съединените щати през 30-те години на миналия век и оттогава се е разпространил в много щати.

Друг често срещан вид мравки са мравките дърводелци, които са известни с това, че гнездят в дърво и могат да причинят структурни щети на сгради.

Гнездата на мравките са организирани в различни касти, включително мравки работници, мравки войници и мравки кралици.

Работещите мравки са отговорни за задачи като търсене на храна, поддръжка на гнездата и грижа за малките.

Някои мравки, като мравката куршум, са известни с едно от най-болезнените ужилвания от насекоми. Тази мравка се среща в тропическите гори на Централна и Южна Америка.

Всяка колония има поне една царица на мравуняка: те са по-големи и отговарят за снасянето на яйца. От тях зависи оцеляването и растежа на колонията.

Армейските мравки са вид мравки, които не изграждат постоянни гнезда и се местят от място на място в търсене на храна.

Мравките могат да носят предмети 10-15 пъти по-тежки от собственото им телесно тегло.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град