Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че между Марс и Юпитер има планета?

Знаехте ли, че между Марс и Юпитер има планета?

Аз детето | 2018-08-27

Знаехте ли, че между Марс и Юпитер има планета?

Слънчевата система е очарователно и много интересно място, което като че ли не познаваме добре. Причината е не само в това, че информацията е прекалено много, за да я обхванем, а и защото нашата Слънчева система крие множество тайнствени, неизвестни за нас неща, които също така са част от тайната на Вселената за нас. Това, разбира се не означава, че няма факти, които вече знаем. Те обаче са толкова удивителни, че колкото повече научаваме, толкова повече ни се струва, че нищо не знаем. Все пак, като цяло, учените има какво да ни разкажат за нашата Луна, или за Марс и Юпитер, както и за всички останали планети, които обикалят около Слънцето. Много често, тези неща, които можем да научим дори са доста изненадващи. Говорейки за Марс и Юпитер, знаете ли какво има между тях? Не изреждайте планетите, така няма да се сетите! Ако пък кажете звезди, нищо, тъмно, въздух, шум... Нито един от тези отговори няма да е верен! Има планета! Вярно, планета джудже е, но все пак!

Нарича се Церера и се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Това е най-големият обект между тези две планети и най-големият между Слънцето и Плутон, който никога не е бил посещаван от космически апарат. Поне не и до март 2015, когато НАСА изпраща такъв на име „Дон“ (от английски зора), който да помогне на учените да разучат този странен обект, който за първи път е забелязан през 1801 г. – почти 130 години преди Плутон! Казвайки Плутон, вече разбрахте, че Церера също е планета джудже, което означава, че е кръгла и орбитира около Слънцето, но все още не е „изчистила“ около себе си. С други думи гравитационната сила на Церера не е достатъчно голяма, за да преодолее други обекти по пътя си – или като ги привлече или като ги отблъсне, докато обикаля около Слънцето. В допълнение към Церера и Плутон, Международният астрономически съюз в момента признава три други планети джуджета: Ерида, Макемаке и Хаумея. Учените смятат, че все още могат да бъдат открити още стотици като тях.



Но да се върнем на нашия обект – снимките от космическия апарат „Дон“ показват, че повърхността на Церера е покрита с кратери, които са като белези „от живота“ в астероидния пояс. Учените предполагат, че Церера се е развила заедно с Юпитер, преди около 4,6 милиарда години. Изучаването на Церера може да даде на учените допълнителен поглед върху начина на формиране на Слънчевата система. Церера е най-малката позната планета джудже в Слънчевата система и единствената, която се намира в астероидния пояс. Тя е съставена от скали и лед с диаметър близо 950 км. Масата ѝ е около една трета от масата на целия астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Открита е на 1 януари 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци и е смятана дълго време за нова планета в Слънчевата система. Носи името на римската богиня на плодородието, майчинството и брака.



На повърхността на планетата преобладават лед, минерали в състава на които има вода, въглеродни съединения. Именно от ледената мантия слънчевият вятър успява да избие водните молекули, които образуват временната атмосфера на небесното тяло.

Снимка: pexels.com

Искате ли да видите как точно изглежда планетата джудже – тогава кликнете тук и ще се изненадате!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град