любопитно

Начало | любопитно | Отидете на изумителната планета джудже Церера! Още сега!

Отидете на изумителната планета джудже Церера! Още сега!

Аз детето | 2017-08-12

Отидете на изумителната планета джудже Церера! Още сега!

Мечтаете ли си да имахме такива технологии, че когато решиш да отидеш на разходка на някое по-далечно място не просто да можеш да запалиш автомобила и да отидеш в близкия град, а да изкараш космическия кораб и да можеш да посетиш някоя готина и интересна планета. Ние мечтаем за това бъдеще! Представяте ли си колко страхотно би било. Но знаете ли, всъщност още сега можете да посетите някоя планета. Не физически да сте на нея, но усещането е почти същото. Как? Много лесно! Благодарение на НАСА!

Космическата агенция публикува 360 градусово видео на полет над кратера Окатор на планетата джудже Церера, в който се намират загадъчните бели петна, привлекли вниманието на учените. Клипът е направен от данните и снимките, получени от космическия апарат Dawn, изследващ Церера от 2015 година.

Dawn излезе в космоса на 27 август 2007 година. През 2011 година той достигна астероида Веста, а през месец август 2012 година се отправи към Церера. С негова помощ бе съставена гравитационната карта на Церера и получени детайлни снимки на нейната повърхност. През месец юли миналата година основната мисия на Dawn приключи, но НАСА взе решение да го остави в орбита около Церера и изследванията на планетоида да продължат. Сега сондата се намира на висока орбита с по-икономично изразходване на останалото гориво. Въпреки че трите от четирите двигателя на Dawn за ориентация в пространството са повредени. Dawn може да маневрира чрез запазилата се система с хидразиново гориво.

Една от най-големите загадки са ярките бели петна на Церера, които бяха забелязани още при приближаването на астероида. Петната се намират в централната част на 92-километровия кратер Окатор. Блясъкът на тези петна е променлив и се счита, че веществото, от което са съставени белите петна, има летливост. А сега да се поразходим!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град