Космос

Начало | Космос | Знаете ли какво е GJ 504 b? Това е истинска розова планета!

Знаете ли какво е GJ 504 b? Това е истинска розова планета!

Мирела Любенова | 2018-08-07

Знаете ли какво е GJ 504 b? Това е истинска розова планета!

Можете ли да се сетите коя е тази планета, която има гравитация 10 пъти по-силна от Земята и са ѝ необходими 127 750 дни, за да обиколи Слънцето веднъж? С няколко прости и бързи сметки се досещате, че това означава, че на тази планета една година минава за 350 земни години... Определено не си измисляме някакви факти и определено не ви разказваме за планета видяна в научнофантастичен филм, която не съществува, но дори и да не се досещате коя точно е тя, не се разстройвайте. Всъщност малко хора знаят, че тя е истинска, а пък още по-малко знаят името ѝ: Gliese 504 b или просто GJ 504 b. Тази уникална планета се намира на около 57 светлинни години от нашия дом и определено „знае“ как да бъде забелязана.

Само си представете: пътувате в космическия си кораб и около вас е пълна тъмнина. И изведнъж точно пред вас се вижда нещо странно яркорозово – дали пък вие няма да сте първият човек, който е срещнал извънземни и може да го докаже? Не – по-скоро пред вас се намира яркорозовата планета GJ 504 b. За съжаление обаче тя вече е открита още през 2011 г., но на учените са трябвали няколко години, за да я изследват и е официално призната с името си през 2013! GJ 504 b се намира в отдалечен район на Слънчевата система, доста отвъд Плутон, където допреди време се смяташе, че няма никакви планети. Розовата смесица от буци лед и кръгли скали обикаля около слънцето на много по-голямо разстояние, отколкото който и да било друг известен обект и никога не се приближава на повече от 12 млрд. км.

Какво ще кажете да дадем малко тяга на космическия кораб и да се приближим още повече! Оказва се, че планетата е направена от розов газ. Тя много прилича на газовия гигант Юпитер – естествено не по размери, защото се смята, че GJ 504 b е четири пъти по-плътна. О, не, не натискайте ръчката повече – не искате да се приближавате прекалено към планетата, защото температурата ѝ е около 238° C и е много горещо! Въпреки това можете да забележите, че облаците на розовата планета са направени от големи замразени водни капчици – точно като у дома! Колко е красиво, нали? Човек би искал направо да се разходи по тази повърхност, само че не може, защото повърхността е от газ и няма как да се движите по него. От друга страна обаче можете да летите на планетата и да оставите розовия газ да ви повдига, докато сте обгърнати от него като от гъста мъгла.

Докато отивате по-дълбоко, газът започва да потъмнява. Бавно става червеникав на цвят. Това означава, че се приближавате до сърцето на планетата. Изведнъж светлината на таблото на вашия космически кораб започва да свети и да мига със силна червена светлина. Той иска да ви предупреди, че ако продължавате да слизате може да се стопи от топлината. Затова остава единствено да направите една снимка на уникалната розова GJ 504 b и отново да полетите в черния космос към Земята, за да разкажете какво сте видели!

Картинки: Az-deteto.bg и NASA



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град