интересно

Начало | интересно | Жива пролет в интернет

Жива пролет в интернет

Аз детето | 2006-03-21

Жива пролет в интернет

От един месец на адрес – www.springalive.net любители на природата от цяла Европа регистрират първите си “срещи” с предвестниците на пролетта. “Жива пролет” е българската версия на изцяло онлайн европейската инициатива "Spring Alive". В центъра на проекта е проследяването на пролетната миграция на щъркели, бързолети, кукувици и лястовици. В България инициативата се координира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). От сайта се вижда, че в кампанията вече участват повече от 20 организации от различни европейски държави. Общото между тях е, че са част от най-старата световна организация за защита на птиците – партньорската мрежа "BirdLife International".

“Жива пролет” съвместява интереса към природата и технологиите. Задачата е да се регистрират личните наблюдения на първите щъркели, лястовици, бързолети и кукувици, както и мястото на наблюдението. Появата на тези птици по родните земи е първият сигнал на пролетта и доказателство, че тя пътува към нас, че всичко отново оживява. Наблюденията могат да се правят навсякъде – през прозореца на класната стая или у дома, заедно с по-възрастните в семейството, на разходка в парка с приятели или по време на излет извън града.

В българската версия на сайта има разяснения за четирите вида птици, информация за миграцията им, инструкция с формуляр за участие, резултатите до момента и игри. Въпреки мартенския студ и сняг, първите щъркели забелязани на територията на България вече са регистрирани и описани в сайта.

Какво получава всеки чрез своето участие?

 • Ще посрещне в България посланиците на пролетта и ще ги покаже на цяла Европа.
 • Ще участва и помогне за осъществяването на международно проучване.
 • Ще помогне за изготвянето на карта на пролетната миграция на четирите вида.
 • Ще прекара незабравими и интересни мигове, наблюдавайки птиците и любувайки се на настъпващата пролет.

  Данните се обобщават от експертите на BirdLife International и служат за изготвянето на картината на пролетния прелет – броя на птиците, които се завръщат в Европа, датите на пристигането им и регионите, в които се завръщат различните видове. Тази година е експериментална за проекта и участието ви е изключително важно и полезно! • Коментари
  0 коментара
  Коментирай
  Име*
  Фамилия
  Възраст
  Град