забавна наука

Начало | забавна наука | Защо водата в моретата и океаните е солена?

Защо водата в моретата и океаните е солена?

Аз детето | 2020-08-15

Защо водата в моретата и океаните е солена?

Можете ли да си представите, че въпреки всичко – въпреки технологиите ни, съществуването ни на планетата Земя и любопитството ни, все още има въпроси за природата, чиито отговори не знаем. Така например нямаме представа откъде е дошла солта в моретата и океаните. Имаме някои хипотези, но те все още не са доказани със сигурност. Но въпреки това сме успели да изчислим, че ако солта от океана можеше да бъде извадена и разпределена равномерно върху цялата сухоземна повърхност на планетата, тя би образувала слой с дебелина 166 метра. Колко много сол е това само! А откъде ли идва след като в моретата и океаните се вливат безброй сладководни води?

Както казахме никой не е сигурен точно, но има добри хипотези, според които голямо количество сол идва от почвата и скалите. Когато дъждовната вода проникне в тях, в нея се разтварят малки количества минерали, включително различни соли и техните съставни елементи, след което те биват отнесени в морето посредством потоците и реките. Освен това соли се образуват от минерали в земната кора под световния океан. През пукнатини водата навлиза под океанското дъно, загрява се до много висока температура и се връща на повърхността, заредена с разтворени минерали. Получената смес от вода и разтворени минерали се изхвърля в морето през хидротермални извори.

Смята се също така, че когато достига земята, дъждовната вода е леко киселинна – при смесването си с въздуха, дъждът разтваря съдържащия се в него въглероден диоксид и се получава въглеродна киселина. Дъждовната вода ерозира скалите и киселината прониква в земята. Този процес поражда йони – това са атомни частици с електрически заряд, които биват отнесени с оттичащата се вода през потоци, реки и накрая в океана. Много от разтворените йони се извличат от водата, от различни морски организми, но други остават неизползвани и концентрацията им расте с течение на времето. Освен това, в морската вода има големи количества хлорид и натрий. И двата елемента са „солени“.

Знаете ли също така, че морските води в екваториалния пояс са най-солени, а колкото са по-близо до полюсите, съдържанието на сол в тях намалява. Затова и Средиземно море е по-солено от Черно море. Обикновената сол, която използваме ежедневно, се получава от морска вода, солени извори или при разработване на находища на каменна сол. Средно един литър морска вода съдържа около 30 грама сол. Отлаганията на каменна сол в различни части на Земята се формират преди милиони години в резултат на изпаряването на морската вода. За образуването на каменна сол е необходимо девет десети от обема на морската вода да се изпари.

Снимки: pixabay.com

Прочетете и още любопитни неща за водата:
Вижте какви чудеса крие сладководната вода
Защо когато водата заври, в нея има балончета?
Ледът е по-уникален отколкото си мислите!Коментари
1 коментар

Светла , ,

Публикувано на 23.02.2019

Наистина интересно и полезно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град