забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво е геоморфология?

Знаете ли какво е геоморфология?

Аз детето | 2020-12-18

Знаете ли какво е геоморфология?

Погледни навън. Какви форми на земята виждаш? Има ли хълмове? Планини? Ако живеете в Бургас, Поморие, може да видите брегова линия или пясъчни дюни. Чудили ли сте се някога как е възникнала всяка от тези форми на планетата Земя? Ако е така, ето че вече сте били в началото на геоморфологията! Това е наука за изследването на земните форми. Тази наука изучава как са се образували релефите и как се променят. Хората, които изучават геоморфология, се наричат геоморфолози. Те прекарват много време в учене на процесите по ерозия и утаяване Може би сте чували за ерозия и преди. Това е износването на скалите и почвата от сили като вятър и вода. Утаяването е точно обратното. Това е, когато скала и почва се добавят към дадено място. Заедно тези два процеса помагат да се формират много от земните форми на планетата.

Какво друго включва геоморфологията? Тя може да бъде разделена на няколко по-малки области на изследване. Например, някои хора изучават речната геоморфология, което е начинът, по който реките и потоците влияят върху релефа. Чудили ли сте се някога как река Колорадо е образувала Големия каньон или Искър Искърския пролом? Ако е така, тази наука може да ви заинтересува. Геоморфолозите изследват и променящите се ледници и движението на скали и почви. Някои се фокусират върху подводни образувания, като хребети и континентални шелфове. Други изучават релефи на други планети. Геоморфологията се припокрива и с много други части на науката. Експертите в тази област може да знаят много за вулканите, тектониката на плочите и природните бедствия.

Защо геоморфологията е важна? Тя може да помогне на хората да разберат по-добре нашата променяща се планета. Тази област на изследване води до повече знания за миналото на Земята. Също така може да помогне на експертите да предскажат как релефът на планетата може да се промени. Много хора, които работят в тази област, помагат да се идентифицират въздействията от изменението на климата, като повишаването на морското равнище.

Интересувате ли се да научите за променящите се форми на Земята? Днес можете да се подготвите да станете геоморфолог. Работете усилено в часовете по природни науки и научете повече за релефа в свободното си време. След това ще трябва да отидете в университет. Често хората, които работят в тази област, получават първо степени по география или геология. Земята е пълна с невероятни земни образувания. От пустинята Сахара до небето, всяко място има своя история. И всяка история все още се пише! Обърнете внимание на света около вас и може просто да видите как светът се променя точно пред очите ви.

Прочетете още:
Как се образуват планините?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град