забавна наука

Начало | забавна наука | Защо в сапунените мехурчета понякога се вижда дъга?

Защо в сапунените мехурчета понякога се вижда дъга?

Аз детето | 2019-07-10

Защо в сапунените мехурчета понякога се вижда дъга?

Чували ли сте някога, че всеки облак има сребърна подплата? Говорим сериозно – много пъти сме чували това, което на практика означава, че всеки облак може да е дъждовен. От опит обаче знаете, че по-голяма вероятност да вали има ако облаците са по-тъмни. Дъждът обаче също е хубав. Най-малкото, защото е полезен за растенията навън, освен това има нещо грандиозно и красиво, което най-често можете да видите само на дъжд. За какво говорим? Дъга, разбира се! След дъждовна буря, Слънцето понякога ще намери пътя си през облаците. Когато излезете във влажния въздух, подушвайки свежия аромат, който често се усеща след буря, можете да погледнете към хоризонта в търсене на онези прекрасни цветове – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово и да видите дъга.

Знаете ли обаче, че понякога можете да видите дъги в светъл, сух, слънчев ден? Те не са толкова големи, но пак са много красиви. Как ли? Ами в сапунените мехурчета! Направете малко сапунени мехурчета на слънцето и се загледайте в тях преди да се спукат! Ще видите, че във всяко от тях се крие малка красива дъга. Но защо е така? За да разберем защо често можете да виждате цветовете на дъгата в мехурчетата, трябва да разгледаме по-отблизо тези мехурчета. Те са малки прозрачни балони, пълни с въздух, но те не са направени от латекс, както повечето балони. Вместо това, мехурчетата се състоят от изключително тънки слоеве сапун и вода. Колко тънки? Стените на сапунен мехур са дебели милионни части от един милиметър!

Помислете за мехурчетата като за сандвич. Знаем, че е странно, но ни се доверете. Отвън и отвътре има свръхтънък слой сапун. Тези слоеве сапун обграждат ултратънък слой вода в средата. Когато духате върху сапунена вода, ултратънкият слой от сапун и вода улавя въздуха и го държи вътре чрез повърхностно напрежение. Мехурчетата образуват сфери, защото това е най-малката стабилна структура, която могат да поемат. И понеже сте умни деца, както вече знаете дъгите се появяват в небето, след като вали, защото дъждовните капки, все още високо в атмосферата, пречупват слънчевата светлина като милиони малки призми. Слънчевата светлина се счита за „бяла“ светлина, или смес от всички дължини на вълната на видимата светлина, но когато дъждовните капки действат като призми и пречупват слънчева светлина, тогава ние можем да видим различните дължини на вълните (и по този начин цветовете) в слънчевата светлина.

Дъгата в сапунените мехурчета е почти същата, но я виждаме поради друга причина! Когато светлинните вълни греят в мехурчетата, част от светлината се отразява обратно към очите ви от външната им повърхност, както и тази от вътрешната им част пълна с въздух. Тези две групи вълни, които се придвижват обратно към очите ви, се смесват едни с други. Някои от вълните се събират заедно, което прави някои цветове по-ярки. Други вълни взаимно се отменят, премахвайки определени цветове. Това, което е останало, когато светлината удари очите ви, са цветовете, които виждате, известни като интерференционни цветове – всички цветове на дъгата!

Снимки: Az-deteto.bg

Прочетете и още любопитни неща за дъгите и мехурчетата:
Уникалният феномен лунна дъга
Да си направим лична слънчева дъга
Дъга в буркан – готин цветен експеримент
Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!
Само днес и само за теб сапунените мехурчета разкриват тайните си!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град