забавна наука

Начало | забавна наука | Планетата Земя продължава да ни изненадва: учени откриха, че мантията е магнитна

Планетата Земя продължава да ни изненадва: учени откриха, че мантията е магнитна

Аз детето | 2019-06-08

Планетата Земя продължава да ни изненадва: учени откриха, че мантията е магнитна

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия е магнитна, съобщи БТА. Досега се смяташе, че земният магнетизъм се захранва от материали в кората и ядрото. Учени от университета в Мюнстер обаче установиха, че хематитът, който изобилства в земната мантия, запазва магнитните си свойства при високи температури. Откритието ще позволи да бъдат обяснени някои от електромагнитните аномалии на планетата ни.

Земният магнетизъм се дължи предимно на потока течни железни сплави в ядрото на планетата. Скалите в кората също излъчват магнитни сигнали. Досега обаче специалистите мислеха, че минералите губят магнитните си свойства в мантията заради високата температура и налягане. В серия от лабораторни тестове, при които железни окиси бяха подложени на температура и налягане, сравними с условията в мантията, германските учени установиха, че хематитът запазва магнитните си свойства до температура 925 градуса Целзий.

„Тези резултати могат да обяснят други изводи, свързани с цялостното магнитно поле на Земята.“ – казва проф. Кармен Санчес-Вале от екипа. Земните магнитни полюси се разменят на всеки няколкостотин хиляди години. Специалистите мислеха, че те мигрират през Тихия океан. Тази хипотеза се основава на анализ на древни скали и електромагнитни аномалии, измерени на океанското дъно. Новото изследване показва, че тези аномалии могат да бъдат обяснени с движението на скали, съдържащи хематит, в земната мантия под западния Тихи океан.

В началото на годината специалисти трябваше да актуализират по-рано Световния магнитен модел – карта на земните магнитни полета, след като Северният магнитен полюс започна да се движи.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град