новини детски

Начало | новини детски | Започва ВарнаЛит 2017 – първият по рода си литературен фестивал за деца и младежи

Започва ВарнаЛит 2017 – първият по рода си литературен фестивал за деца и младежи

Аз детето | 2017-05-31

Започва ВарнаЛит 2017 – първият по рода си литературен фестивал за деца и младежи

Над 30 събития са включени в програмата на детските и младежки литературни дни „ВарнаЛит“ 2017, които ще се проведат в периода от 31-ви май до 3-ти юни. Форумът се провежда за първи път, организатор е Община Варна. В него ще участват 28 автори на съвременна детска литература, документални книги и илюстратори, сред които Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов, Зорница Христова, Петя Кокудева, влогърите Емил Конрад и Стан, и много други творци.

Чуждестранните автори са Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош“ (Великобритания), преведена на 47 езика и Стефан Пастис, създал хитовата поредица „Тими Провала (САЩ). Авторите ще влязат в 30 основни и средни училища, където ще четат, ще изнасят беседи, с цел да провокират младите хора да четат. В програмата са включени още отворени срещи и дискусии, творчески работилници за деца, литературни четения и други.

На 31-ви май от 18ч. в Аулата на Икономическия университет започва среща-разговор с Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Теодора Димова. На 1-ви юни от 17 ч. в книжарницата на ФК комикс писателят Стефан Пастис ще разкаже как се създава герой като Тими Провала, а от 18 ч. е отворената среща с британската писателка на фентъзи Сали Грийн. На 3-ти юни от 16 ч. е срещата със словенския писател на книги за тийнейджъри Тадей Голоб, автор на книгата „Златният зъб“. За децата са организирани творчески работилници – „Пиано от картон“ с участието на младата художничка и илюстраторка Катина Недева и „Камъче си нарисувай“ с интересни факти за българската азбука. Петя Кукудева ще представи за първи път своята бъдеща книга „Аз съм някой друг“, с весело упражнение, в което ще се имитират смешни и страшни животни.

На 1-ви юни от 19 ч. на входа на Морската градина ще се състои концерт на група P.I.F. и детски хор „Добри Христов“. На 3-ти юни от 17 ч. в Римски терми е презентацията на средновековно облекло, бойна екипировка и оръжие на сдружение „Чигот“. Официалното закриване на литературните дни ще бъде същия ден от 20.30 ч. в Юнашкия салон.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град