новини детски

Начало | новини детски | Ученици от VIII до XII клас могат да участват в първо издание на конкурс за комикс

Ученици от VIII до XII клас могат да участват в първо издание на конкурс за комикс

Аз детето | 2023-02-09

Ученици от VIII до XII клас могат да участват в първо издание на конкурс за комикс

Ученици от VIII до XII клас от всички крайбрежни населени места по българското Черноморие са поканени да участват в първо издание на конкурс за комикс на тема „Крайморска среща“. Конкурсът се организира по повод издаването на брой 2 на вестник „Крайморска среща“ и с цел насърчаване на творчеството в областта на комикса. Темата се посвещава на хората, които живеят целогодишно край морето или са свързани професионално с него.

Кой и как може да участва?

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от всички населени места по българското Черноморие – от Дуранкулак до Резово. Участието е индивидуално. Всеки участник има право да предложи до 3 черно-бели кратки комикса (комикс ленти) от 4 панела, нарисувани на ръка (с моливи, тънкописци, маркери, въглен, туш, пастели) или създадени дигитално. Комиксите трябва да интерпретират конкурсната тема по начин, избран от автора, да имат заглавие и да представляват завършена история. Те могат да бъдат без текст – само от рисунки. Ако включват текст на език, различен от български, трябва да са придружени от резюме на сюжета на български в няколко изречения. Участието в конкурса е само по електронен път, чрез изпращане на снимка на комикса (jpg/jpeg, не по-малка от 5 MB).

Кой ще разглежда комиксите?

Получените комикси ще бъдат разгледани от жури в състав: Веселин Чакъров (художник на комикси, илюстратор и педагог), Славена Симеонова (художник на комикси, илюстратор) и Елена Владова (журналист, автор на книги и обучител в областта на комиксите). Най-добрите комикси, избрани от журито, ще бъдат публикувани в брой 2 на вестник „Крайморска среща“. Един от техните автори ще получи награда комплект материали за рисуване, предоставени от магазини за художествени материали „Слънчоглед“ Варна и София. Двама участника ще получат луксозни печатни издания, предоставени от Галерия за графично изкуство Варна, организатор на Международното биенале на графиката. Журито си запазва правото да присъди и допълнителни предметни награди.

Къде се изпращат комиксите?

Комиксите се изпращат на имейл адрес: urban.mag.bulgaria@gmail.com. В писмото трябва да се напише името на участника, къде живее и имейл/телефон за обратна връзка (негов или на преподавател/родител/настойник). Тези данни ще бъдат използвани единствено за целите на конкурса, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни. Срокът за участие е 31 март 2023 г. Наградите ще бъдат обявени до края на първата седмица на април 2023 г.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град