новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" 2013 приключи с много емоции и награди!

"Забавното лятно четене" 2013 приключи с много емоции и награди!

Аз детето | 2013-09-15

"Забавното лятно четене" 2013 приключи с много емоции и награди!

Скъпи приятели, в навечерието на края на лятната ваканция и началото на учебната година, дойде време и „Забавното лятно четене“ за 2013 година да приключи. Това стана с официално награждаване, там където и започна кампанията през май, а именно книжен център „Гринуич“ в София.

На официалното събитие присъстваха много деца, както и техните родители и приятели, които се забавляваха страхотно с весела музика и танци и разбира се книги. Специални гости бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, която беше патрон на инициативата през 2011 г., директорът на Столична библиотека, която е партньор на „Забавното лятно четене“, г-н Михаил Белчев, заместник директорът г-жа Спаска Тарандова, посланиците на инициативата актрисата Силвия Лулчева и ТВ водещата в Bulgaria On Air Радинела Бусерска.

Гостите поздравиха всички участници в кампанията, обясниха колко е важно да се четат и книги и отбелязаха, че вие, децата на България, сте нейното бъдеще и богатство и противно на всички мнения, обичате книгите.

На края на „Забавното лятно четене“ бяха връчени и наградите за най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете. Бяха връчени и три специални награди, за най-хубав коментар на книга, най-активен читател и най-активен млад читател.
Град Русе за втори пореден път е най-четящият град в България с над 20%. Този процент е формиран на база съпоставка на брой прочетени книги спрямо броя на децата от съответното населено място. Следващи градове в класацията за тази година са: Пловдив – 6%, Пазарджик и София – с по 5%.
Заедно с по-голямата разпознаваемост на „Забавното лятно четене“ в страната, растат и процентите на читаемост в градовете. През изминалата година те бяха между 2 и 12%. Русе е безспорен лидер, а как се случва това ще ни разкаже г-жа Теодора Евтимова, директор на русенската библиотека, в интервю специално за Az-deteto.bg

Онлайн читателският дневник сочи, че най-четящото училище е СОУ „Александър Иванов – Чапай“ от град Белово с 2398 книги за това лято. След него е ОМГ „Академик Кирил Попов“ от град Пловдив и СОУ „Христо Ботев“ от град Русе.
Най-четящото дете за това лято е Вяра Младенова от град Белово, която е на 13 години. През 2013 година Вяра беше на трето място сред най-активните деца на „Забавното лятно четене“. Ето, че е имала силна мотивация да стане първа. Веднага след нея се нареждат Калоян Радославов (11 г.) от град Русе и Поля Какалова (10 г.) от Благоевград.

Град Гоце Делчев получава специален приз за активно участие в кампанията на „Забавното лятно четене“ през 2013 година. Тази награда се дава за първи път за по-малките градове, които се отличат в проекта.

Специални награди получават най-активният читател на „Забавното лятно четене“ – това е детето, което е прочело най-много книги от самото начало на проекта – Поля Какалова от Благоевград (10 г.), Млад читател – тази награда е за детето от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в страната – Ива Андреева (8 г.) от Видин
Приза за най-интересен коментар за книга публикуван в онлайн читателския дневник получи Йоана Симова (12 г.) от град Пазарджик.

Най-любимата приказка на децата през лято 2013 е „Грозното патенце“.

Очаквайте "Забавното лятно четене" 2014 и забравяйте да продължавате да попълвате своите онлайн читателски дневници, защото за хубавата книга няма сезони.

Инициативата „Забавното лятно четене“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, „Софарма АД“, „УНИЦЕФ“, Министерство на образованието,младежта и науката, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата „Ентусиаст“, „Сиела“, „ПАН“, „БГ Книга“, „Инфодар“ и „Фют“.  

Интервюто с най-четящото дете на България за 2013 г. можете да видите тук., а интревюто с най-активния участник в кампанията можете да видите тук и интервюто с най-младия активен читател – тук!

Снимки от финала можете да видите тук.
 Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град