Vip интервю

Начало | Vip интервю | За едно по-зелено бъдеще - директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали разказва за екоградината в училището

За едно по-зелено бъдеще - директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали разказва за екоградината в училището

Аз детето | 2015-11-12

За едно по-зелено бъдеще - директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали разказва за екоградината в училището

Ученици и учители от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали, както и местни граждани, създадоха градина за екологично чисти плодове и зеленчуци и обявиха началото на своята зелена революция за по-добра градска среда и по-екологичен начин на живот. Децата вече знаят повече за органичното земеделие, опазването на биоразнообразието и околната среда и компостирането, а училищният им двор се превърна в любимо място в квартала.
Представяме ви директорката на училището Маргарита Тодорова, която ще ви разкаже повече за прекрасната инициатива и за това колко е важна екологията за живота ни.

Бихте ли разказали повече за инициативата и защо решихте да се включите и да създадете екологична зеленчукова градина в ОУ „Св. Климент Охридски“?

Директор съм на ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Кърджали от няколко месеца. Училището е квартално и естествено много силно се е отразил демографският фактор на броя деца, като от 01.09.2014 г. е преобразувано от СОУ на ОУ. Приех работата като мисия за запазване и по-доброто развитие на това училище – основната причина да търся и да се включвам във всяка инициатива, която ще помогне за издигане на авторитета му. През краткия период се срещнах с много бивши ученици, учители и родители, които страдаха по миналото на най-голямото училище в града с 50 годишна история – усетих желание за подкрепа.

И така започнахме.... Получих предложението за проекта „Зелена революция в града – зеленчукова градина в квартала“, съвместно с неправителствена организация „За Земята“ гр. София, от бивш ученик на училището Джанер Сами Емин, завършил „Екология и опазване на околната среда“ в Лесотехническия университет в София и задълбочил познанията си в сферата, учейки в Холандия и Швеция. Хареса ми идеята и за това, че градинката ще бъде единствена в област Кърджали и най-вече, че ще бъде съвместно с обществеността на града.

Колко деца и доброволци се включиха в проекта?

Април месец организирах първата сбирка за представянето на проекта с хората от квартала не много обнадеждена, с думите „Ние искаме хората да се вдъхновят да мислят за промените, които могат да се направят!“. Приятно бях изненадана от активното включване на доброволци от квартала, от институции, родители, ученици със семена, храсти, разсад и най-вече труд. За да се превърне зоната в екоградина за плодове и зеленчуци през пролетта и лятото дворът бе почистен и работата започна. Вече са изградени градински сандъци с посеви, лехи с билки, новопосадени плодни дръвчета и храсти, както и компостери, които имат възможност да съберат част от биологичните отпадъци не само на училището, но и на жилищата в съседство. Същевременно се оформи градинарски клуб от млади ентусиасти, които се грижат за насажденията. Децата се запознаха с ползите от компостирането и включването на училището в системата за разделно събиране на органичните отпадъци. Те научиха повече и за засаждането и отглеждането на овощни фиданки, както и за грижите за сезонните зеленчуци. Така учениците на ОУ „Св. Климент Охридски“ вече знаят повече за ползите от органичното земеделие, както и за опазването на биоразнообразието и околната среда. Градинката разполага и със система за капково напояване. Вече може да се пести вода и труд! Беше проведен и открит урок на тема: „Плодовете на нашия труд“, практически урок. Външният вид на градинката беше подобрен, оградата е изцяло поправена и боядисана. С много радост децата седнаха и на пейките и масата, направени от рециклирани материали. Биоградинка Кърджали се превърна, не само в квартала, но и във интернет пространството, в призив за едно позитивно, градивно и грижовно отношение към природата, към живота и храната ни!

Защо според вас е важно да консумираме продукти от екологични градини и колко е важна екологията за живота ни?

Според инициаторите на проекта един от стряскащите ефекти на прехода у нас е неглижирането на обществените пространства и зелените площи в градовете. Стопанисването на сградите с обществено значение често е занемарено, а някои са дори изоставени. Преобразуването на подобни места в зелени алтернативи ще повиши качеството на живот на хората, ще им предостави нови хоби занимания и приятни места за срещи, както и достъп до свежи, екологично чисти плодове и зеленчуци. Нужда от такива има, тъй като на българския пазар повече са плодовете и зеленчуците, произведени по интензивни методи, за които се изразходват големи количества вода и торове, както и допълнителна енергия за транспортирането им. Произведената на място храна ще намали тежестта на общността върху планетата. А на местно ниво проектът ще подобри значително зелената инфраструктура на града, ще допринесе за по-здравословната и чиста среда на живот и ще създаде условия за по-голямо биологично разнообразие.

Какво бихте посъветвали и други училища и деца, които искат да направят подобен проект? С какво трябва да започнат?

Цел, желание за инициатива, включване на повече общественост, популяризиране. Биоградинката НЕ приключва за определен период от време, тя ще продължава с нови насаждения, с нови идеи за различни зеленчукови, билкови и цветни кътове.

Казахте, че в петък, на 30-ти октомври е имало тържество за реализираната градина. Бихте ли ни разказали повече за него?

Преди тържеството проведохме конкурс за рисунка, картичка на екотема и украсихме фоайето на училището, направихме табло със снимки от дейностите и кът с биопродукти.

Тържеството ни откри майката на Джанер, продължи с презентация за реализираните дейности, викторина за биоземеделието, биопродуктите и в кои плодове и зеленчуци кои витамини се съдържат. Песен, стихчета и драматизация за плодовете от третокласниците, които на постер „забъркаха“ коктейл. Децата от подготвителната групичка поведоха всички гости, родители и ученици от фоайето на училището към биоградинката с песента „Зеленчуци, който не яде....“. Всеки участник в тържеството получи ябълка, круша или морков. На масата в градинката бяха приготвени от доброволци – тиквеник, ябълков сладкиш, орехови сладки, печена тиква и др. На малката маса – подреден кът с биопродукти пак от граждани и от родители от крайградските села. Бяхме поканили деца с увреждания, които идваха по време на реализирането на градинката и се включваха с поливане на посевите. От този ден вече официално започва и съвместната ни дейност с Дома за деца с увреждания „Надежда“ гр. Кърджали, който се намира близо до училището. Те изявиха желание да помагат и прекарват част от времето си в тази приятна екосреда. На тържеството присъстваха и група корейци, които благотворително изрисуваха коридорите на училището.

Какво бихте пожелали на читателите на Az-deteto.bg?

Работете за зелени идеи, търсете начини животът ни да бъде екологично чист и не се отказвайте, ако първия път не се получи. С желание и общи усилия съм убедена, че ще направим още по-зелена нашата Земя.

Вижте още:
Деца от кърджалийско училище обявиха началото на зелена революция в градаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град