
малък готвач
Начало |
малък готвач |
За дъждовните есенни дни вкусна супа от тиква си направете и се стоплете
За дъждовните есенни дни вкусна супа от тиква си направете и се стоплете

Когато вън вали и въздухът ухае на тикви, а навън е красиво и пълно с есенни листа, нищо не сгрява по-добре от чиния топла тиквена супа. Тиквената супа е лесна за приготвяне, пълна с полезни вещества и чудесна възможност да добавите зеленчуци и подправки! Тази тиквена супа е направена специално за теб — лесна за приготвяне, вкусна и топла като прегръдка в дъждовен есенен ден. Ще готвиш с прости думи и картинки в главата си: ще мериш, ще бъркаш и ще виждаш как тиквата се превръща в лека, вкусна и сгряваща супа, която можеш да изядеш направо с усмивка.
Ето и необходимите продукти за 4 порции:
- 4 парчета бекон, от този направо нарязан на кубчета, пушен, да не е суров
- 1 супена лъжица олио
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
- ½ чаша настърган морков (около 1 средно голям морков)
- 1 скилидка чесън, смляна
- 2½ чаши пилешки бульон или вода
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 1 дафинов лист
- 2 стръка прясна мащерка или ¼ чаена лъжичка сушена
- ½ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка черен пипер
- ⅛ чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 1 бурканче бебешко тиквено пюре за по-лесно, но можете и да изпечете сурова тиква и да я направите на пюре
- ½ чаша гъста сметана за готвене плюс допълнително за гарниране
- 2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
- ½ чаша крутони по избор за гарнитура
Ето и как точно да я приготвите (по-малките от вас е хубаво да искат помощ):
- В тенджера за супа на средно силен огън запържете бекона до хрупкавост. Прехвърлете го в чиния, покрита с кухненска хартия и сложете 1 супена лъжица олио в тенджерата.
- Намалете котлона на среден огън и добавете лука. Гответе, докато омекне, около 3 минути. Сложете моркова и чесъна и гответе, докато замирише, още около 1 минута.
- Добавете пилешкия бульон (водата), кафявата захар, дафиновия лист, стръкчетата мащерка, солта, пипера и индийското орехче. Оставете да заври, след което намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри без капак за 15 минути.
- Добавете тиквата и сметаната и оставете да къкри 2 до 3 минути.
- Махнете много внимателно дафиновия лист и стъблата на мащерката и с помощта на пасатор пасирайте до гладкост. Поръсете с магданоза.
- Преди да хапвате, гарнирайте със сметана, крутони, натрошен бекон.
Вижте още:
- Тиквата не е само за Хелоуин!
- Не само за Хелоуин и за ядене: направете хранилка за диви птици от тиква

0 коментара








