За родители

Начало | За родители | Японският подход към родителството или защо японските деца никога не капризничат

Японският подход към родителството или защо японските деца никога не капризничат

Аз детето | 2023-01-20

Японският подход към родителството или защо японските деца никога не капризничат

Япония е една от най-невероятните страни. Работливостта на японците, тяхното постоянство, дисциплина и уважение към природата са известни по целия свят. Но сега предлагаме да обърнем внимание на още една особеност на този народ, която трябва да бъде възприета от родители, живеещи във всяка страна. Хората, които идват в Страната на изгряващото слънце, са изненадани от изключителното взаимно разбирателство между различните поколения японци. Децата са послушни и сладки, възрастните са адекватни, бабите и дядовците са любящи. Причината за това единодушие е специална традиция за отглеждане на деца, чиито корени са в далечното минало. Преди много векове японските майки съчетавали работата с отглеждането на деца. Но нямало детски градини или баби вкъщи, на които да оставят дете до края на работния ден. Следователно бебето винаги било на същото място като майка си. Дори и да отиде жената на полето, тя завивала детето около себе си с кърпа. В същото време тя постоянно общувала с бебето, казвала му какво прави и защо. Не е изненадващо, че детето се научавало да говори, преди да може да ходи.

Какво дава такъв подход?

Детето се чувства включено във всички жизнени процеси (работа, почивка, разходки), по-лесно му е да се развива и да опознава света. Не е изненадващо, че дори и сега японските жени предпочитат да отглеждат деца според тази традиция. Където и да отиде мама, каквото и да прави, бебето винаги е до нея – в ръцете ѝ или бавно върви с нея за ръка. Обикновено японските майки остават вкъщи до 3-годишна възраст на детето. Въпреки че в страната има детски ясли, се смята за едва ли не срамно да изпратите бебе в тях. След като бебето празнува третия си рожден ден, го изпращат на детска градина. Както у дома, така и в градината детето се учи да обръща внимание на чувствата – не само на своите, но и на другите хора, животни и дори неодушевени предмети. Например ако бебето хвърли играчката на пода и я счупи, майката няма да вземе играчката, но определено ще съобщи, че детето я е наранило.

Не си мислете, че отглеждането на дете пада изцяло върху плещите на една жена. Бащите също са готови да гледат деца.

Японски родителски правила

Както вече споменахме, в Япония децата получават много родителско внимание – прегръдки, разговори, съвместни разходки и т. н. В същото време майките и татковците никога:

  • не повишават тон;
  • не се карат;
  • не използват телесни наказания.

Японците учат децата:

дръжте се учтиво;

бъдете внимателни към другите; не пречи на никого с поведението си.

Какво правят японците, когато едно дете се държи лошо? Естествено е, че родителите се интересуват, но как да накараш детето да спре да си угажда? Японците не крещят, не наказват, така че как мотивират бебето да се държи правилно? Отговорът е лесен – те показват недоволството си с интонации и погледи. Японските деца безпогрешно разпознават кога родителите им са разстроени от тяхното поведение, изпитват вина и угризения и се опитват да се подобрят. Както можете да видите, в Япония децата се къпят в любов и грижи от родителите си и от самото си раждане учат принципите на живот в обществото. Разбира се, тази система на образование е много необичайна за жителите на други страни. Но опитът от стотици години показва, че той е невероятно ефективен и помага за отглеждането на спазващи закона, възпитани и приятни граждани.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град