интересно

Начало | интересно | Какво е да си ловец на Персеиди? Разказва фотографът Радослав Първанов!

Какво е да си ловец на Персеиди? Разказва фотографът Радослав Първанов!

Аз детето | 2021-08-13

Какво е да си ловец на Персеиди? Разказва фотографът Радослав Първанов!

Тази нощ беше пикът на метеоритния поток Персеиди. Явлението беше видимо и с невъоръжено око, ако мястото е неосветено и далеч от светлините на населеното място. Фотографът Радослав Първанов прекара безсънна нощ на Бузлуджа, за да запечата красивото небесно явление.

„Беше една благодатна нощ, макар и срещу петък 13-и. Бях сам на мястото, което си избрах, в компанията на планинските коне и фотоапарата. Имаше увеличена облачност, която след 02:00 часа се разсея“, сподели фотографът пред Bulgaria ON AIR. От години Радослав Първанов наблюдава и снима небесни явления. „В небето има много явления освен Персеидите, впечатляващ е Млечният път, красивата арка, която се движи постоянно. Изключително красиви са дълбините на нашата Вселена, на Космоса, особено, когато човек е на чист въздух, където видимостта е много добра“, подчерта той.

„Минаваха много сателити, сутринта, дори Международната космическа станция мина над нас. Много е вълнуващо. Виждат се съзвездията, има толкова красиви звезди. Необятния Космос храни душата, както художникът с картините си. Вярвам, че след като видят хората снимките, ще се докоснат до това, което видях аз с очите си и през обектива. Това е гледка, която човек трябва да си причини“, заяви Радослав Първанов.

Метеоритния поток Персеиди не е бил най-активен само между 22:00 - 01:00 часа. За щастие, тъй като над Бузлуджа е имало и облаци, които се разсеяли след полунощ. „Персеидите падаха цяла нощ. Но уловът е труден. Избираш си посока, радиан, по който се търси източникът на Персеидите. Когато се снима от тази точка, всички идват към теб. Този радиан се пада над съзвездието Персей. Не е като да снимаш заря, всичко тук се случва за секунда-две“, разкри фотографът тънкостите в запечатването на красивото небесно явление.

Той уточни, че през декември отново ще има метеорен поток. „Рискът трябва да бъде умерен, защото тогава е доста студено. Но тук се чувстваш земен, приземен. Когато си насаме на това място, душата се храни по един особен начин“, споделя емоциите си фотографът. „Преследвам Персеидите повече от седмица. Пожелах си много неща тази нощ. Много неща съм си пожелавал и преди, някои от тях са се сбъднали. Надявам се всеки, който е отправил своето съкровено желание в тази нощ, да му се сбъдне“, каза още Радослав Първанов.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град