новини детски

Начало | новини детски | Включете се в VII-то Международно преброяване на белия щъркел и спечелете награди

Включете се в VII-то Международно преброяване на белия щъркел и спечелете награди

Аз детето | 2015-07-10

Включете се в VII-то Международно преброяване на белия щъркел и спечелете награди

VII Международно преброяване на белия щъркел, което се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), продължава в цялата страна. Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години. Преброяването е отворено за участието на доброволци от цялата страна.
 
Тази година инициативата стартира на 15 юни. До момента са посетени над 1200 гнезда и птиците в тях са преброени. Трите населени места с най-много щъркели, преброени през 2015 г. към момента са с. Звиница (29 гнезда), с. Искра – (28 гнезда) и с. Дъбован – (27 гнезда).
 
Белият щъркел е една от малкото едри птици, които живеят толкова близо до хората. Той ни съпътства от древността и хората го обичат и пазят. Във вярванията на предците ни щъркелът се свързва с новото начало и с пролетта, той носи здраве и късмет на селото и на дома, където строи гнездото си, някои дори го смятат са свята птица, а според други легенди той носи децата. През първата половина на 20-ти век популацията на белия щъркел бележи голям спад в световен мащаб. Тъй като птицата е индикатор за състоянието на околната среда (качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали), през 1930 г. по инициатива на Германия, стартира Международното преброяване на белия щъркел, което се прави и до днес на всеки 10 години.
 
У нас, за да обходим всички щъркелови гнезда и да преброим всички индивиди, е необходимо да се изминат над 38 000 км и да се обиколят над 5000 населени места. Акцията се случва в две поредни лета – през 2014 и 2015 г. В нея участват представители на БДЗП и много доброволци. Тази година инициативата се подкрепя и от Изпълнителната агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите, които участват в преброяването със свои експерти и автомобили.
 
Благодарение на новите технологии в VII Международно преброяване на белия щъркел вече могат да участват и граждани на всякаква възраст, включително и деца. Ако желаете да се включите и да дадете своя принос за тази голяма природозащитна кампания, вижте как на сайта www.shturkel.bg
 
За да улесни гражданското участие, БДЗП създаде електронна форма за участие през сайта, както и специализирано мобилно приложение SmartBirds Pro, което можете да свалите безплатно от Google Play.
 
Участниците в преброяването могат да се включат и в Конкурса „Търсенето на щъркела“, в който БДЗП ще раздаде награди в четири категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка или видео на щъркелово гнездо, Награда за спасители на гнезда. Срокът за участие е до 30 юли 2015 г. Наградите са изключително атрактивни – уикенд за двама в Източните Родопи, еднодневно наблюдение на птици с опитен водач по Южното Черноморие край Бургас, два бинокъла и 10 поощрителни награди – Определители за разпознаване на птиците.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град