любими герои

Начало | любими герои | Вълшебен спомен за лятото с „Островът на чайките“

Вълшебен спомен за лятото с „Островът на чайките“

Аз детето | 2016-11-03

Вълшебен спомен за лятото с „Островът на чайките“

Надяваме се, че всеки от вас е имал късмета да прекара поне една от своите летни ваканции на някое специално място, където е успял да усети магията на дългите дни на свобода, лекия морски бриз и шума на вълните... Безкрайните дни за игри на плажа, красивият златен и топъл пясък, строенето на малки и големи пясъчни замъци и разбира се плуване в безкрайното море... Ех, така ни липсва лятото! Обичаме и есента и зимата естествено, но лятото не може да се сравни с никой друг сезон. Ако и на вас ви липсват топлите лъчи на слънцето и синьото небе, което сякаш ви се усмихва всяка сутрин и ви обещава идеален ден, то ви предлагаме да си го върнем поне за малко и да прекараме идващата зима на едно много специално място, като това, което вече ви описахме. Нямаме магическа пръчица или прах за телепортация, но пък имаме една чудесна книга, която ще ви заведе на точно едно такова място.

Островът на чайките“ е книга на неповторимата Астрид Линдгрен, която всички познаваме с историите ѝ за Пипи Дългото чорапче! Тя обаче е писала много повече детски книги, отколкото подозирате. „Децата от улица Тряскаджийска“, „Кале Бломквист детектива“ и „Островът на чайките“ са само няколко от романите ѝ на които не трябва да пропускате да обърнете внимание. Те, както и книгата за любимата ни Пипи, са пълни с ярки и забавни герои, които със сигурност бихме искали за приятели и необикновени приключения. Малко хора знаят, но „Островът на чайките“ първоначално е бил сценарии за детски сериал, който толкова много се харесал, че Линдгрен решила да го направи на книга, която в последствие се превърнала в истински хит и до ден-днешен е много популярна сред младите читатели, а дори и сред по-възрастните.

Книгата ще ви върне в най-красивите ви спомени за лятото, дори и в най-студената зима, чрез историята на семейство Мелкерсон, бащата Мелкер и четирите му палави деца: 19-годишната Мейлин, 13-годишният Йохан, 12-годишният Никлъс и 7-годишният Пеле, които ще изживеят най-вълшебното лято и много искат да вземат и вас на това пътешествие. Островът на чайките е мястото на което семейството отива, за да прекарат лятната ваканция. Това е един наистина спокоен остров, който е пълен с чайки и най-вече деца, с които нашите герои могат да си играят по цял ден. Към компанията им се присъединяват и един смел санбернар и една безкрайна колекция от приключения и подвизи.

Първоначално четирите деца, свикнали с живота в града, не са очаровани от идеята да прекарат лятото си на някакъв малък остров, но това се променя още в мига, в който стъпват на брега му. Той е един от стотиците острови в искрящото синьо Балтийско море, но има всичко, което едно дете би искало: гори, в които да се скита и да търси приключения, цветя, които да бере на воля, много риба за интересен риболов, лодки, с които да плава в морето по цял ден и всякакви видове любопитни животни.

Но както всичко хубаво, лятото на Острова на чайките върви към своя край. Ваканцията отминава и децата трябва да се върнат на училище. Ще се върнат ли отново на Острова на чайките? Това ще разберете само ако прочетете книжката и сме сигурни, че няма да я оставите, докато не я прочетете от „кора до кора“. А имаме и една тайна за вас: знаете ли, че „Островът на чайките“ не е само детска книжка. Тя много се харесва и на всички възрастни и родители и всеки ще намери в нея нещо за себе си. Така че, защо не си прекарате още по-забавно, като четете по няколко странички от книжката с мама, тате, баба или дядо. Така четенето става още по-приятно и интересно.

Отпечатан за пръв път през 1968 г., романът се причислява към зрялото творчество на Астрид Линдгрен. Неговата аудитория е по-различна от тази на ранните ѝ детски романи. И въпреки че от първото му издание до сега са изминали почти 50 години, романът звучи изключително съвременно. Сега, когато лятото е все още далеч от нас, всички можем да се потопим в този свят и да се стоплим!

Приятно четене!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град