Лаборатория

Начало | Лаборатория | В буркан снежна буря сътвори и на интересен експеримент се наслади

В буркан снежна буря сътвори и на интересен експеримент се наслади

Аз детето | 2024-01-02

В буркан снежна буря сътвори и на интересен експеримент се наслади

Тази снежна буря в буркан е толкова забавен зимен научен експеримент! Наистина лесно се сглобява и изглежда толкова страхотно, когато започне да „вали сняг“! С целия искрящ блясък прилича и на снежна украса. Ще се забавлявате толкова много, докато пускате специалната съставка и наблюдавате химическата реакция, която причинява снежната буря!

Още повече, когато навън няма сняг, а е зима. Продължаваме да гледаме радарните карти и да хвърляме поглед през прозореца (все още нищо), сякаш е някаква вълнуваща игра. Кога ще започне да вали? Ще стане ли за снежен човек поне? Докато си задаваме тези въпроси, ще си направим този експеримент и ще се забавляваме.

Тази снежна буря в буркан е толкова забавно занимание за снежен зимен ден. Или може би живеете някъде, където не вали сняг? Освен това е чудесен начин да създадете леко усещане за зима в дома си, без всъщност да изпитвате студа... което звучи някак добре в момента!

Ето списък с това, от което се нуждаете:

  • Прозрачен стъклен буркан без етикет
  • бебешко олио
  • блясък
  • бяла боя
  • чаша с вода
  • Алка Зелцер (като разбира се питате родителите си за него и много внимавате, защото с лекарствата се внимава)

Уверете се, че Alka Seltzer съдържа лимонена киселина и натриев бикарбонат в съставките, тъй като това ще причини химическата реакция в нашия експеримент.

Ето и какво се прави:

  • Напълнете буркан около 2/3 с бебешко олио.
  • Добавете малка струя бяла боя към около 1/4 чаша вода, след което разбъркайте, докато се смеси. Искате водата да е с приятен бял цвят, за да можете да я видите в буркана.
  • Изсипете бялата водна смес в буркана.
  • Сместа малко ще шупне към върха, когато правите експеримента, така че не пълнете буркана си догоре или ще получите доста бъркотия.
  • Добавете малко блясък към буркана.
  • Можете също да добавите цветен блясък, ако желаете. Но ако го направите, не добавяйте твърде много, защото това затруднява виждането на снежната буря през плътен блясък.
  • Разбийте таблетката Alka Seltzer на малки парчета, след което пуснете две или три в буркана.

След това гледайте какво се случва! Бялата вода бълбука през бебешкото олио, правейки малка снежна буря в буркан! Всеки път, когато добавите парчетата Alka Seltzer, снежната буря продължава около 45 секунди. В зависимост от размера на вашия буркан, част от бялата боя ще покрие стените на буркана, докато пада обратно на дъното.

След като сте го направили веднъж, може да изчакате около 5 минути, докато олиото се избистри и боята отново се утаи на дъното. Но това е напълно незадължително. Все още можете да видите достатъчно мехурчета, за да продължите! Когато приключите с малкия си буркан, просто поставете капака обратно и го съхранявайте за още един ден. Можете да продължите да го използвате отново и отново!

Да поговорим за наука!

Тук се случват много страхотни научни неща! За начало водата е по-плътна от олиото, така че потъва през него и остава на дъното. Освен това то и водата са несмесими (не могат да се смесват), така че винаги ще се разделят обратно в отделни слоеве. Акрилната боя е на водна основа, така че ще се смеси с водата, за да се получи бяла вода. Ако сте използвали боя на маслена основа (например синьото би било прекрасно!), маслената боя ще се смеси с бебешкото олио и ще го направи синьо. Като странична бележка, хранителният оцветител също е на водна основа, така че ако го добавите към буркана си, той ще се смеси с водата и ще направи мехурчетата ви сини. Alka Seltzer съдържа натриев бикарбонат (сода за хляб) и лимонена киселина.

Когато се смесят с вода, те образуват мехурчета от въглероден диоксид, които се издигат на повърхността през маслото. Когато въглеродният диоксид се изпусне във въздуха, останалата вода пада обратно през олиото. (Защо? Защото водата е по-плътна от олиото). Въглеродният диоксид носи част от сместа от вода и боя със себе си. Тъй като олиото и водата не се смесват, тези мехурчета се виждат лесно в олиото. Ако правехме този експеримент без никакво олио, щяхме да имаме шумящ буркан и нямаше да можем да видим тези страхотни малки мехурчета да се издигат и падат отново.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град