Лаборатория

Начало | Лаборатория | Лесно и много интересно – направете си компас с магнит и още малко подръчни материали

Лесно и много интересно – направете си компас с магнит и още малко подръчни материали

Аз детето | 2023-01-19

Лесно и много интересно – направете си компас с магнит и още малко подръчни материали

Ползвали ли сте някога компас? Ако някога сте виждали компас, то знаете, че това обикновено е едно кръгло устройство, в което има малка стрелка, която сочи все една посока, накъдето и да въртите устройството. Но стрелката на компаса не показва нещо случайно, а посоките на света: север, изток, запад и юг. Единият край на стрелката сочи северния магнитен полюс, който не съвпада съвсем точно със земния северен географски полюс. Противоположният край сочи южния магнитен полюс, който аналогично не съвпада точно с южния географски полюс. При някои видове компаси стрелката се намира в капсула, пълна с течност. Целта на течността е да успокоява стрелката, т. е. когато поставите компаса хоризонтално, стрелката да се ориентира за възможно най-кратко време, от порядъка на 2-3 секунди. В съчетание с други навигационни инструменти като хронометъра и секстанта, компасът увеличил многократно точността на морската навигация. Открит е от древните китайци.

Но сега искате ли и вие да станете като тях едни истински изобретатели и да си направите компас съвсем сами? Много е лесно, но е толкова интересно. Ето какво ще ви трябва:

  • стъклена купа
  • вода
  • някакъв магнит
  • коркова тапа
  • метална игла

Как се прави ли? Ето така:

Погладете единия край на иглата с магнита около 20 пъти. Уверете се, че повдигате магнита след всеки път. Напълнете купата с вода почти догоре и поставете парчето корк отгоре, така че да плава. Поставете намагнитената игла върху тапата. Корковата тапа и иглата ще се завъртят, докато иглата се ориентира в север-юг. Иглата се изравнява с магнитното поле на Земята. Уверете се, че магнитът е достатъчно далеч, за да не пречи. Ако имате фабричен компас, можете да проверите това!

Защо се получава този трик?

Иглата е изработена от желязо (стомана). Железните частици могат да се намагнетизират, когато се пипнат с магнит. Ефектът е временен, но продължава достатъчно дълго, за да видите как иглата действа като компас. Не забравяйте, че само желязото, стоманата, никелът и кобалтът са магнитни! Вътрешността на Земята съдържа много желязо, толкова много, че действа като огромен магнит. Той създава магнитно поле със силови линии, концентрирани в полюсите. Така намагнетизираната игла се изравнява с магнитното поле на Земята, което я прави като компас.

Магнитното поле е област, в която магнитните материали изпитват сила. Можете да демонстрирате магнитно поле около магнит с помощта на железни стружки. Компасът съдържа магнитна стрелка, която може да се движи свободно. Северният търсещ полюс на компаса сочи към северния полюс на Земята. Компасите се използват най-вече за морска навигация, но могат да ви покажат посоките на света и в планината например.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град