За учители

Начало | За учители | Учители от цял свят дават кратки и полезни съвети как да се справим с невниманието при малките ученици

Учители от цял свят дават кратки и полезни съвети как да се справим с невниманието при малките ученици

Аз детето | 2016-08-22

Учители от цял свят дават кратки и полезни съвети как да се справим с невниманието при малките ученици

Всеки човек, независимо дали е учител, родител, по-голям брат, сестра или братовчед и всеки, на когото се е налагало да обяснява нещо на дете, знае колко трудно може да е това понякога. Децата често се разсейват, често дори не го правят нарочно, понякога са шумни и изобщо не ви слушат. Това е така, защото светът е пред тях и имат много неща, които тепърва да откриват и разбира се предпочитат да го направят сами, по техния си начин, нищо, че имат нужда някой да им показва посоката в това начинание. И ако за повечето хора е лесно да се оправят с едно, две или дори три деца, то ни е трудно да си представим как това се прави с 10, 20 или 30. За щастие учители от цял свят са направили интересен блог, в който всеки споделя своя опит с учениците от различни възрасти. Една от най-интересните публикации там е как те се справят с концентрацията или оплакването от различните неща, които трябва да се свършат от учениците между 6 и 9 години. Ето и какви са техните съвети, взети от личния им опит.

Ако децата в класната стая са шумни и не искат да ви чуят, не повишавайте глас. Направете точно обратното – говорете още по-тихо. Първите няколко секунди и дори минути това може и да няма ефект, но след това изненадващо дори за самите вас ще разберете, че децата неусетно са утихнали и слушат с интерес какво им говорите.

Случва се учениците да не харесат това, което искате да направят. Да напишат преразказ, да решат самостоятелно задача или нещо друго, тогава ги оставете да негодуват известно време. Една минута през която да се оплакват на воля е достатъчна, доказано е от практиката, че след това те изведнъж решават, че е по-добре да се захванат с поставената им задача.

Децата, които не правят абсолютно нищо свързано с ученето през дългата лятна ваканция, забравят почти всичко научено – всеки учител знае това. И все пак не е нужно да ги затрупвате с купища домашни – достатъчно е да им дадете някоя интересна работа, като да прочетат любимата си книга или пък вашата любима детска книга, да си водят дневник, в който с по няколко изречения да записват какво са правили през деня. Това, освен че няма да им е толкова натрапчиво и досадно и ще го вършат с удоволствие, всъщност дори сами ще поискат да учат повече.

В класната стая на най-малките ученици от едно училище в Лондон има фея. Когато са добри, тя им оставя по някое стикерче с любим герои или лепенка на златна звездичка. Така те винаги са добри и по всяко време слушат и пишат домашните си. Накрая се оказало, че в този клас резултатите са най-добри от всички ученици от цялото училище, а поощрението, което получават е съвсем малко и по-скоро не е материално, а просто похвала.

Обикновено след голямото междучасие и след обяда, децата винаги са по-активни и по-лесно се разсейват. Една учителка от Германия е открила лесно решение на проблема: просто леко затъмнява светлината в стаята и децата се успокояват.

Трябва да позволявате на учениците понякога да взимат контрола. Разбира се не става въпрос да си правят каквото си искат или да не учат. Но те биха били много по-развълнувани и въвлечени в учебния процес, ако им позволявате да взимат решения свързани с него. Например да ги питате за мнението им кога да е следващото контролно или колко страници от урока да вземете днес, като разбира се това е приемливо и според вас. Така учителят е доволен и те са доволни, че не са просто послушни роботи, които трябва да изпълняват.

Малките деца учат по-лесно с образи, вместо само с думи. Всеки е свикнал, че забавленията трябва да са извън училище, така са научени всички възрастни, но това не значи, че е вярно. Доказано е, че особено по-малките деца научават повече неща, докато се забавляват. Затова няма нищо лошо в това някои уроци, които предразполагат към това да бъдат направени под формата на игра.

Знаем, че все още е лято и на никого не му се мисли за училище, но сме убедени, че ако опитате тези съвети, които учители от цял свят са изпробвали във времето и са доказали, че работят, сме убедени, че от новата учебна година уроците ще са по-спокойни и приятни и за вас и за учениците ви! Опитайте!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град