За учители

Начало | За учители | Ползите от употребата на таблети и смартфони в училище

Ползите от употребата на таблети и смартфони в училище

Аз детето | 2016-04-08

Ползите от употребата на таблети и смартфони в училище

Всеки учител се е сблъсквал със следната ситуация: някой ученик или по-точно няколко ученика съсредоточено си пишат с приятели или играят на нещо с телефона си по време на час и когато ги забележи, учителят започва да им обяснява и да им се кара, като второто не е роля на никой учител, а често се налага и да им вземе устройството, за да не се разсейват и да правят странични неща по време на урока. В този момент очаквано учителят става лош, защото забранява на децата да използват своите телефони или таблети, но това само повече ги изкушава. Сега обаче си представете различен сценарии на тази ситуация, можете да се възползвате от наличието на тези технологии и да въвлечете децата в урока по понятен и близък до тях начин. Вместо да се карате за устройствата им или да ги забранявате, можете да ги включите в обучителния процес. Насърчете ги да използват телефоните си, но като част от урока. По този начин няма да има разправии, няма да има „лоши“ учители, които забраняват това и онова и децата ще бъдат въвлечени в урока максимално. Ако все още си мислите, че това е твърде хубаво, за да е истина, разгледайте следния списък от ползи, които технологиите могат да имат за учебния процес.

Търсене на допълнителна информация

Уикипедия и Гугъл няма как да заменят изцяло добрите стари енциклопедии и учебници и въпреки това, когато става въпрос за по-общи и не твърде научни теми, интернет може да се окаже от голяма полза за уроците. Полезен съвет за работа с деца, които твърде често се изкушават да поглеждат към своя смартфон е да им се зададе задача, в която чрез него да намерят интересен факт, свързан с темата на урока и след това да го споделят с класа.

Интерактивни игри

Ако им се даде шанс, мобилните устройства могат да подкрепят процеса на обучение по най-различни начини, включително и чрез игри. Ако остане време, има много интересни, напълно безплатни игри и дори такива с български език, от които могат да се научат различни и полезни неща. Слушане и четене на приказки, математика, думички на английски и забавни детски кръстословици са само част от приложенията.

Мултимедия

Никой не очаква или пък изобщо е необходимо всяко дете да има таблет или смартфон. Дори и само няколко деца от класа да притежават мобилно устройство, ще е достатъчно за целите на обучението и успешното прилагане на технологиите в училище. Класът може да се раздели на групи като всяка да има по едно устройство. Мобилните устройства могат да бъдат включени в различни задачи или домашна работа за правене на снимки или снимане на видео свързани с уроците за растения и животни например. По този начин ще бъде стимулирана независимостта при обучението, ще бъде насърчено желанието на децата и ще им позволи да учат по начин, който е близък до тях.

От години класните стаи по целия свят са почти еднакви. Учителят е зад бюрото пред учениците, които са седнали на чинове и маси, подредени в редици и чакат да получат ценно знание. Но нравите и времената се променят. Много учители вече избират да подредят местата за сядане в кръг, което според много изследвания влияе по-добре на концентрацията при децата. Новите ценности като комуникация, сътрудничество, работа в екип, изискват и нов набор от методи при преподаването. Използвайки новите технологии в училище, независимо дали става дума за компютри или мобилни устройства, ще привлече децата повече, просто защото и самият свят се променя. След като възрастните не могат да се въздържат да видят пощата си или съобщенията в социалната мрежа, как можем да очакваме от децата да не правят същото?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град