За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Учениците усвояват по-лесно материала с „Дигитална раница“

Учениците усвояват по-лесно материала с „Дигитална раница“

Аз детето | 2023-11-24

Учениците усвояват по-лесно материала с „Дигитална раница“

Министерството на образованието и науката изгради национална платформа за образователни услуги и съдържание. Целта ѝ е от една страна да даде на учителите мощен инструментариум, с помощта на който сами да създават съвременни и интересни интерактивни уроци, а от друга – да събере на едно място в „Дигитална раница“ всичко необходимо за ученика.

„Дигиталната раница“ е образователна платформа, насочена към ученици, учители и родители. Целта е да даде възможност на българския учител да използва и създава дигитално съдържание, за учениците има допълнителни уроци, родителят може да наблюдава развитието на детето си, там се виждат оценките, отсъствията“, заяви експертът „Програми и проекти“ в МОН Светослав Насвади.

Той допълни, че всички ученици имат достъп до дигиталната платформа, но тя е по-интересна за по-големите ученици, от които в МОН получават и обратна връзка – 3D моделите им помагат да разберат учебния материал по-лесно. „Програмата е по проект „Образование за утрешния ден“, който стартира в края на 2019 г. и е за 103 млн. лв. В него има много компоненти, „Дигиталната раница“ е завършекът на този проект. Това е най-видимото, другото е акаунти в edu.mon.bg, чрез които учениците могат да влязат във всяка една платформа на МОН“, поясни Светослав Насвади.

В момента всяко едно дете чрез своя смартфон, таблет или лаптоп има достъп до своите електронно четими учебници, което е облекчение да не носи учебниците в училище. „Децата имат по-голям достъп до информация, която им е интересна – свободно избират с какво да се обогатяват. Има материали за деца със СОП. За проект „Образование за утрешния ден“ купихме оборудване за 5-те училища за деца със СОП - все повече трябва да се инвестира, децата по-лесно усвоят материала чрез технологиите“, категоричен е експертът от Министерството на образованието.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че са квалифицирани около 8 000 преподаватели, провежда се обучение на 18 000 души за работа с дигиталната платформа. „Все повече придобиват смелост да работят с дигиталната платформа и да създават съдържание“, добави гостът. „Дигиталната раница“ има постоянна техническа поддръжка, а най-често към екипа се обръщат родители, които срещат трудности с регистрацията. „Подготвя се бъдещ проект, който да продължи сегашния, който свършва в края на тази година. Хартиеният учебник няма да изчезне, той е задължителен и ще го има винаги, това е още една възможност за учениците да използват дигитална форма. Може би сме едни от първите, които са направили на национално ниво нещо подобно в тази част на Европа“, заяви Светослав Насвади.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град