Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Учени изобретиха самозареждаща се батерия за смартфони

Учени изобретиха самозареждаща се батерия за смартфони

Аз детето | 2019-07-10

Учени изобретиха самозареждаща се батерия за смартфони

Забелязали ли сте, че колкото по-модерни и с по-интересни функции стават смартфоните – толкова по-малко издържат батериите им. Ние смятаме, че е логично да е обратното – колкото повече се развиват технологиите, толкова по-лесно би било да се измислят и издръжливи батерии. Все пак за какво ти е смартфон с лицево разпознаване, говорещи емотикони и игри с виртуална реалност и още куп интересни функции ако можеш да ги използваш само ако наблизо има ток или външна батерия. Да не говорим, че след известно ползване батериите издържат все по-малко време, но се зареждат все по-дълго. И как пък никой не може да измисли нещо за тях, след като могат да бъдат създадени функциите, които вече споменахме. Нима те са по-лесни за създаване?

Явно не само ние сме си задавали тези въпроси, защото след серия тестове учени са създали електрод от специален материал, който не само съхранява електричество, но има самовъзстановяващи се свойства. Благодарение на него не само ще се удължи животът на батериите, но те ще могат и да се зареждат сами! Ето това вече са модерни технологии. За да постигнат този ефект учените заместват литиевите йони с натрий. Акумулаторните батерии съхраняват електричество при десторбирането на йоните от електродния материал. Колкото по-голям е техният брой, толкова повече енергия е възможно да се запази. Проблемът е, че при тези процеси се изменя структурата на материалите и постепенно губят своята стабилност. Всички тези процеси се отразяват негативно на капацитета на самите батерии и респективно ги кара да издържат все по-малко време с едно зареждане.

Всичко все още се тества само в лаборатория, но това откритие ни дава надежда за нещо ново и интересно и определено доста издръжливо в бъдеще.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град