Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Седем полезни и интересни функции на Android, за които не сте и подозирали

Седем полезни и интересни функции на Android, за които не сте и подозирали

Мирела Любенова | 2019-06-07

Седем полезни и интересни функции на Android, за които не сте и подозирали

Признайте си, в днешния свят е невъзможно да се намери човек, който да не държи в чантата или джоба си любим и незаменим смартфон. От най-малките деца до най-възрастните – всеки има от това технологично чудо, което е по-скоро малък компютър, отколкото телефон. Много малка е вероятността да използвате смартфона си само за едно нещо при положение, че от него можете да слушате музика, играете игри, пишете с приятели, изпращате снимки, може да ви показва пътя, да служи като фенерче, будилник и какво ли още не. Никой не може да отрече, че по всяка вероятност тези джаджи са най-полезните изобретения на човечеството, за обикновените хора, направени през последните години. Но знаете ли, че смартфоните ви могат и много повече от това, което предполагате. Затова решихме да ви разкрием няколко интересни и полезни функции на Android за които най-вероятно не сте и подозирали!

Най-лесният начин да пестите батерията си

При толкова много неща, които могат да се правят със смартфоните, няма как и батериите да не се изтощават по-бързо, отколкото на старите добри телефони с копчета. Но знаете ли, че има един много лесен начин чрез който да спестите някой и друг час и ежедневното зареждане на батерията. Просто си сложете тапет с тъмен цвят и по-малко картинки и готово. Всеки обича шарените и движещи се тапети, но дори и те изсмукват част от енергията на батерията. А ако фонът ви е тъмен и неподвижен това означава, че и автоматичната подсветка на някои пиксели на екрана също ще се изключва и няма да отнема от батерията. Така вашият телефон ще работи по-дълго с едно зареждане. Не вярвате, ами проверете – лесно е!

Телефонът ви може да чете на глас

От СМС, през телефонни номера, до тази статия – всичко това може не само да бъде четено, но и слушано от смартфон с Android. Естествено тази функция ще промени и управлението на телефона в известна степен, но пък защо поне да не опитате – интересно е! Така че в настройките потърсете „достъпност“ и Talkback и вижте какво ще стане. Ако не ви харесва винаги можете да го изключите, както сте го пуснали.

Бърз достъп до Google в Android телефони

не можем да си представим нашия свят без интернет и ние всички ще се радваме, ако го до стъпим с едно кликване. Много от потребителите на Android не знаят, че Android телефоните имат достъп за търсене в Google само с едно кликване: Натиснете бутона меню и го задръжте за няколко секунди и ще започне търсенето в Google.

Създаване на режим за гости

По-новите версии на Android позволяват на потребителите да създават режим за гости на тяхното устройство. По този начин няколко потребители могат да използват едно и също устройство. За да добавите потребител като гост, просто кликнете двукратно върху панела за уведомяване и изберете иконата на идентичност в горния десен ъгъл. Може да направите това и от Настройки-->Потребители.

Вградено фенерче

Ето нещо от което всеки има нужда рано или късно – фенерче! В продължение на години разчитахме на приложения, които да трансформират смартфона във фенерче, но вече тази функционалност е част от самата ОС. Flashlight активатора се намира в панела с известията – просто използвайте два пръста (с движение надолу), за да го „извикате“.

Използване на гласови команди

Знаехте ли, че можете да изключите будилника, да отговорите на обаждане или да контролирате музикалния плейър с гласа си? Лесно е. Просто отидете в настройки-->управление и активирайте управление с глас. Единственият проблем е, че засега командите са само на английски, но пък вие със сигурност няма да се затрудните да кажете stop или next!

Скрита игра

За всички любители на игрите разработчиците на Android са направили и един малък подарък, за който не всеки обаче знае. Отидете в настройки->общи->приложения и бързо натиснете няколко пъти най-горната част на екрана. Изненадващо пред вас ще се появи малък сладък бонбон маршмелоу. Ако натиснете върху него бързо няколко пъти ще отворите и интересна миниигра. Още ли не сте я намерили, какво чакате?

Имайте предвид обаче, че това не важи за всички телефони, а само за тези, които са произведени от 2015 г. насам!

Вижте още:
Ползите от употребата на таблети и смартфони в училище
Направете си холограма като от „Междузвездни войни“
Правила за сигурност и безопасност в интернет



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 25.05.2017

Това със скритата игра не е вярно! Току-що се опитах да го направя, нищо не се получи, а другите неща си ги знам още от както си имам телефона.... няма полза от този пост! (ще помоля да ми качите коментара, не да го игнорирате, както игнорирате почти всичките ми забележки срещу вас!) Приятна вечер!

Али Котето, 12 г.,

Публикувано на 22.08.2019

Здравейте! Може ли да ми обясните в подробности как да активирам скритото приложение? Някак си бъркам и не успявам. Хубав ден! ;-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град