Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Scroll Lock – един забравен бутон от клавиатурата

Scroll Lock – един забравен бутон от клавиатурата

Аз детето | 2019-10-24

Scroll Lock – един забравен бутон от клавиатурата

Ако някой ви попита дали знаете за какво служат бутоните от клавиатурата или по-точно повечето от тях със сигурност с гордост ще отговорите, че сте съвсем наясно. Все пак тя се е превърнала в нещо, което използваме всеки ден, нали? И няма как да не знаем за какво служи нещо, което използваме всеки ден. Дори и да не го учим специално рано или късно ще разберем. Знаете за какво служат бутоните, нали? Знаете за функцията на интервала, на Caps Lock, че дори и на Alt. Какво ще кажете обаче за Scroll Lock? Звучи ли ви познато или май за първи път чувате подобно име изобщо? Не се притеснявайте, дори и да е така, това не ви прави по-малко компютърни специалисти, този бутон скоро ще се превърне направо в птица додо и почти никой днес, който е на възраст до 19 години не знае за какво е това копче. Всъщност дори и по-назад във времето доста хора не са знаели какво прави! В интервю от началото на 80-те години, PC magazine пита един от шефовете на голямата компания за производство на клавиатури Key tronic, каква е употребата на scroll lock? Той казва, че няма представа. За пръв път бутонът се появява върху оригиналната PC клавиатура на IBM, а след това и другите производители започват да го слагат на техните клавиатури. Днес обаче дори IBM наричат този бутон неактивен.

И все пак ако ви е интересно да разберете имал ли е някаква функция, четете, защото ще ви разкажем. Бутонът е изпълнявал някои функции за стари компютри под управлението на DOS. Неговата главна цел е бил да служи, за да може да се използват клавишите със стрелки за превъртане през текст. Обратно в добрите дни на компютрите или по-скоро, когато те са били съвсем ново откритие, преди да бъдат въведени графични интерфейси (GUI), ако искате да преместите курсора си по екрана, за да продължите да прочетете документ например, трябва да използвате клавишите със стрелки. Чрез натискане на Scroll Lock той позволявал на читателя да остави курсора там, където е стигнал и да се премести в друга част на документа, като по този начин запази мястото си. Когато бил въведен графичен интерфейс заедно с ново устройство, наречено мишка, този клавиш вече започнал да става излишен. Сега потребителите могат да щракнат върху лентите за превъртане отстрани на прозореца, за да превъртат страницата нагоре или надолу. По-късно колелото за превъртане е въведено на мишката, което прави превъртането през документ още по-лесно.

Затова този бутон е доста остарял и все пак още има програми с които да се използва като известният ни Microsoft Excel. За много потребители на лаптопи с лошо функциониращи тъчпади клавишът за превъртане може да бъде доста удобен. Много геймъри също все още го намират за полезен, тъй като могат да го използват по време на игра. Може да се използва и за превключване между една и друга клавиатура, така че ако имате нужда от клавиатура, използваща латинската азбука, и клавиатура, използваща китайски мандарин на същия компютър, тогава ще ви е необходим такъв бутон. И все пак всички сме наясно с едно нещо – Scroll Lock скоро ще изчезне напълно. Всъщност някои производители на клавиатури вече дори не си правят труда да го слагат върху тях изобщо!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град