новини детски

Начало | новини детски | Участвайте във филмов конкурс за ученици, свързан с новите основни права в ЕС

Участвайте във филмов конкурс за ученици, свързан с новите основни права в ЕС

Аз детето | 2022-07-24

Участвайте във филмов  конкурс за ученици, свързан с новите основни права в ЕС

Глобализацията, цифровизацията, изкуственият интелект и изменението на климата засягат всички нас и изправят обществото пред нови предизвикателства. Инициативата „Всеки човек“, базирана на едноименната книга на немския писател и юрист Фердинанд фон Ширах, призовава за нови основни права за гражданите на Европейския съюз по актуални въпроси, които да разширят вече съществуващите. В шест статии той формулира: Правото на живот в здравословна и защитена среда; Правото на цифрово самоопределение; Правото да се гарантира, че изкуственият интелект и алгоритмите остават прозрачни и справедливи; Правото, че изявленията, направени от държавни служители, са верни; Правото, че ни се предлагат само стоки и услуги, които са произведени и предоставени при зачитане на универсалните човешки права; Правото, че „всеки“ може да завежда дела за основните права пред европейските съдилища в случай на систематични нарушения на тази харта.

В рамките на инициативата се организира общоевропейски филмов конкурс „AAAND ACTION!“, в който до 31 юли учениците могат да запишат своите идеи за новите основни права. Няма ограничения в творческия процес, независимо дали прочитът на младите хора е критичен, забавен или информативен. Могат да участват групи от двама или повече, но също и цели училищни класове на възраст между 10 и 19 години към момента на подаване. Филмите са разделени в три възрастови групи (10-12 години, 13-15 години и 16-19 години). Изпратените филми трябва да бъдат на английски език, с английски субтитри или без включена в тях реч, като не трябва да надвишават 15 минути продължителност.

Жури ще избере три печеливши филма във всяка възрастова група от всички заявки, получени до 31 юли 2022 г. Всеки от победителите ще получи по 1000 евро, класираните на второ място 500 евро, а паричната награда за третото място е 250 евро.

От 11 август 2022 г. ще започне и онлайн гласуването, при което всеки може да подкрепи своите фаворити в продължение на един месец. Наградата на публиката е в размер на 1000 евро. Филмите победители ще имат възможността да бъдат показани на филмовия фестивал „Филм без граници“ през септември 2022 г.

Цялата информация за журито, условията за участие, както и многобройни отговори на често задавани въпроси можете да намерите на www.aaandaction.eu, където се изпращат и готовите филми.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град