важните неща

Начало | важните неща | Твоите лични данни и интернет – по-важни отколкото си мислиш, затова следвай тези правила

Твоите лични данни и интернет – по-важни отколкото си мислиш, затова следвай тези правила

Аз детето | 2019-08-08

Твоите лични данни и интернет – по-важни отколкото си мислиш, затова следвай тези правила

Лични данни – сигурно напоследък често чувате този израз в разговорите на възрастните или пък попадате на новини свързани с някакви сериозни проблеми с тях. Особено пък в интернет! Много хора звучат уплашени, че е станало нещо с тези техни лични данни! Е, че какво пък толкова лошо са направили, че да го скрият? Сигурно не искат майките им да разберат, че са използвали най-скъпите им кремове и червила, за да си правят фризьорски салон или пък че вчера са играли цели 4 часа на GTA. Това може и да звучат като опасни лични неща за които най-малкото ще ви се скарат, но тук се касае за съвсем други лични данни. Ако някой от интернет намери това, което се има предвид под лични данни може да направи с тях хиляди неща, които ще бъдат в негова полза, но определено не и във ваша. Примерите за лични данни включват:

  • собствено име и фамилия;
  • домашен адрес;
  • имейл адрес;
  • номер на картата за самоличност;
  • данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);
  • адрес на интернет протокол (IP);
  • идентификационен номер на „бисквитка“;
  • данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.

Вече сигурно сами се досещате какво може да стане ако някой недоброжелател попадне на някое от тези неща. За да не стане това има много лесен начин, просто следвайте тези няколко правила, докато сте в интернет и всичко ще е наред!

1. Не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, месторабота и служебен телефон на родителите си или училището, в което учиш, освен на сигурни сайтове като нашия.

2. Не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

3. Винаги преди да качиш своя снимка и/или да публикуваш своя мобилен номер, помисли добре дали искаш и ще е добре ли за теб тази информация да стане достъпна за един неограничен кръг от хора.

4. Не приемай среща с някого, с когото си се запознал в интернет, без знанието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично и оживено място и задължително да е в присъствие на твои близки или приятели.

5. Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си или друг твой близък възрастен човек за такива съобщения и за техния източник.

6. Не отваряй приложения на електронна поща, получени от непознат подател. Те могат да съдържат вирус или програма, която да увреди твоя компютър или да черпи неограничено информация от него.

7. Внимавай, когато някой ти предлага нещо безплатно или те кани да се включиш в дейност, обещаваща лесна, бърза и голяма печалба. В тези случаи, най-вероятно, ще станеш жертва на измама.

8. Бъди внимателен и наблюдателен при попълване на регистрационните форми при извършване на регистрация в интернет сайтове.

9. При регистрации винаги проверявай има ли данни на сайта относно администратора/модераторите, които го поддържат, както и възможност за обратна връзка с тях – адрес за контакт.

10. Чети „Условията за ползване“ на сайта, преди да се съгласиш с тях! Там трябва да бъде предоставена информация относно необходимостта и целта на събирането на лични данни на потребителя. В случай че такава информация не е предоставена и не ти е предоставена възможност да се обърнеш към администратора/модераторите на съответния сайт или в тях се съдържа информация, която те притеснява, то тогава сигнализирай на горещите линии, като подадеш оплакване. Трябва да знаеш, че всеки администратор/модератор, който поддържа конкретен сайт, е длъжен да даде информация относно това за какво са му необходими твоите лични данни, за какво ще ги ползва, за какъв срок, какво ще се случи с тях, когато те вече няма да са му необходими за тази цел, за която си му ги предоставил (например регистрация), както и на кого и поради какви причини той ще може да ги даде.

11. Не чети и не разглеждай сайтове, които съдържат материали с вредно или незаконно съдържание. Единственото нещо, което те биха могли да ти донесат са вреди, неприятности и проблеми. Няма нищо грешно и лошо в това, че от чисто любопитство, случайно или по съвет от „приятел“ в нета си достъпил сайт с вредно или незаконно съдържание. Не се притеснявай да споделиш това с родител или друг твой близък възрастен човек. Именно той ще ти даде най-добрия съвет как да постъпиш в тази ситуация.

Какво означава „сайт с вредно съдържание“?

Това са интернет страници, чието съдържание оказва или би могло да доведе до травмиращо психично въздействие или да подтикне техните ползватели към поведение, водещо до психични и/или физически травми.

Какво означава „сайт с незаконно съдържание“?

Това са интернет страници, на които е публикуван или качен материал, за който в закон е предвидена забрана и се носи съответната отговорност.

12. Използвай на максимум възможностите, които предоставя конкретният сайт за социални контакти за защита на твоя профил и информацията, която си качил на него.

13. Внимавай, когато разговаряш в чат, дискусионни форуми, социални мрежи и т. н. Помни, че хората онлайн често могат да се представят за такива, каквито не са. Важно е да знаеш, че възможността, която предоставя мрежата на теб да останеш анонимен или да се представиш за друг, се предоставя и на всички други участници в нета!

14. Нещата, които правиш в интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на законите. Бъди вежлив и уважавай правата и достойнството на другите участници в интернет.

15. Консултирай се с родителите си, преди да свалиш или инсталираш нова програма на компютъра си. Не прави нищо, което може да увреди компютъра ти или чрез дадено действие от твоя страна да се разкрият данни за теб и семейството ти.

16. Споделяй с родителите си или с друг възрастен твой близък за начините, чрез които се забавляваш, информираш и научаваш нови неща от интернет.

17. Бъди разумен и изобретателен при избора си на пароли. Помни: Паролите трябва да се променят периодично. Колкото по-дълго време използваш една и съща парола, толкова по-голям е рискът тя да бъде разкрита.

18. Използвай антивирусен софтуер. Обновявай го редовно и не забравяй да сканираш компютъра периодично.

19. В случай, че попаднеш на информация или други неща в мрежата, които не ти харесват или те плашат по някакъв начин и нямаш възможност да го споделиш с родител или с друг възрастен твой близък, то тогава ти можеш да подадеш сигнал на адрес: http://web112.net/, http://www.safenet.bg/ или http://www.cybercrime.bg/bg.

Текстът е написан със съдействието на Комисията за защита на личните данни.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град