важните неща

Начало | важните неща | Да се подготвим за училище: раницата, която притежава тези 5 качества е най-удобната и най-хубавата

Да се подготвим за училище: раницата, която притежава тези 5 качества е най-удобната и най-хубавата

Аз детето | 2019-09-04

Да се подготвим за училище: раницата, която притежава тези 5 качества е най-удобната и най-хубавата

Искате или не, времето за училище скоро ще дойде и колкото повече се нижат дните в началото на септември, толкова по-трескава става подготовката. Започва се купуването на тетрадки, химикалки, линии, пергели и други училищни пособия, на няколко нови дрешки и разбира се на раници или чанти в които да носите всички тези чудесии. И ви съветваме да не отлагате купуването на раницата за последно. Това няма да помогне за по-бавното начало на учебната година, дните си минават, както си минават, но пък определено ще помогне за по-малкия избор на удобни раници, защото останалите ученици вече са действали. Но какво изобщо прави една раница удобна? Знаете ли това? Определено картинката не е едно от тези неща, има 5 качества, които една раница трябва да притежава, за да е наистина хубава. Кои са те? Ето ги! Прочетете и след това най-добрата раница си купете!

Чанта или раница?

Всъщност нека започнем с това, че има раници и чанти и това са две различни неща. Чантите са такива, които се носят през едното рамо и също са подходящи за училище, но невинаги. Кога тогава? Това е основният въпрос. Ако ще бъдете от 1-ви до 8-ми клас, по-добре е да си вземете раница за гърба с две презрамки. Следете също за твърдо дъно, ергономична и удобна задна част (тази която ще опира на гърба ви) и широки меки презрамки. По този начин освен че ще можете да я носите сами, тетрадките и учебните помагала няма да се смачкат или намокрят, а ъглите на учебниците няма да ви бодат в гърба. Повярвайте, че го могат и то не е никак приятно. Освен това, в раница е по-лесно да се организира пространството и правилно да се разположи всичко необходимо, без да ви тежи много. Чантата е подходяща за по-големите от вас, след 8-ми клас, които ще носят малко по-малко тетрадки и учебници и вече са свикнали с носенето на чанти.

Всъщност за по-малките имаме и още едно отлично предложение. Раница на колела! Като се имат предвид оплакванията от броя на учебниците, които правят носенето на раница просто непоносимо, това е отличен изход от ситуацията. С лесна и ергономична дръжка раницата може да се вози по земята като куфар или пък да се сгъне и носи на гърба.

Сега и качествата, които се отнасят за всеки един ученик, които да следите, ако искате да ви е удобно, а не само да изглеждате готино с новата си раница!

Обърнете внимание на теглото

Има идеална формула за изчисляване: пълната раница трябва да тежи 10% от теглото на детето. Средно тя трябва да бъде 2,5 – 3 кг. Обърнете внимание, че на етикетите все по-често пише колко тежи самата раница, когато е празна. В зависимост от плата и екстрите има такива, които са 2 кг, дори 3 кг. Все пак в по-леко тегло е трудно да се съберат възможност за зарядно на телефон, плат, който не попива вода и други подобни. Ние обаче ви съветваме да си купите от най-леките модели раници, които тежат от 900 грама до 1 кг. Те също са доста хубави, но освен това са и чудесни за носене, все пак нали това е главната цел на раницата. Да има достатъчно място за тетрадки, учебници и канцеларски материали, които да носите, без да се прегърбвате.

Гърбът трябва да е ергономичен и от проветрив материал

Носите раницата главно с рамена и гръб, така че частта, която ще се опира в гърба ви трябва да е максимално удобна. Потърсете раница, чийто гръб е от твърд, но и огъващ се плат, така че да може удобно да пасне на гърба ви. Обърнете внимание – ергономичен, а не ортопедичен! Ергономичен – означава удобен, предотвратяващ развитието на сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб). Защо материалът трябва да е проветрив? Защото е добре да не се потите по гърба допълнително докато носите раницата... Просто не е никак приятно!

Обърнете сериозно внимание на презрамките

Те трябва да са меки и широки, не по-малко от 4 см. Основният товар пада върху раменете, затова презрамките трябва да са максимално удобни. Меките и широки презрамки помагат за по-лесното и леко носене и не се врязват в раменете. Можете да не усетите веднага, но след половин час носене, започва дори да боли. Не искате това, нали?

Обърнете внимание на материала, от който е изработена цялата раница

Препоръчително е платът да е дебел и със слой отблъскващ водата. Трябва да признаете, че под чадър е почти невъзможно да скриете едновременно и себе си и раницата. Пък и често се случва да я залееш с нещо в голямото междучасие. Не е вярно, че се е случвало само на нас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град