важните неща

Начало | важните неща | Да се храним възпитано – полезни правила, които всяко дете трябва да знае

Да се храним възпитано – полезни правила, които всяко дете трябва да знае

Аз детето | 2019-08-19

Да се храним възпитано – полезни правила, които всяко дете трябва да знае

Надяваме се, че често се събирате цялото семейство на масата за обяд или вечеря. Сигурно ходите от време на време и някъде навън, за да похапнете нещо вкусно и различно. Независимо от това дали консумирате храна в китайски порцелан или хартиени чинии обаче, има правила на хранене, които е хубаво да се спазват. Спомняте ли си например как във филма „Красавицата и Звяра“ ядяха супа? По-точно как Звяра ядеше супа! Без прибори, без нищо, просто надигаше купичката, сърбаше яко и накрая отвсякъде му течеше бульон. Беше много смешно, нали? Само дето вие не сте звяр и със сигурност не би ви станало приятно ако някой се смее така на вас! Точно затова има някои основни правила за хранене, които е хубаво да се спазват. Разбира се, когато ядеш пица на парче навън или пък си сам не е толкова задължително, но ако сте седнали на масата със семейството или ядете нещо в ресторант е доста препоръчително. Тук няма да ви учим как да ползвате по пет вилици или да сгъвате салфетки във формата на лебеди, но все пак има някои основни неща, които всяко дете е хубаво да знае. Затова обърнете им внимание!

Първото, което трябва да знаете е, че тези правила се наричат етикет! Етикетът е основен набор от умения и правила за правилно поведение в различни ситуации. Така например е хубаво да знаете как точно да подредите приборите на масата. Не само защото така изглежда по-хубаво, но и по-удобно да се ползват и не, не се нахвърлят по средата и всеки да си ги взима. ;-) Лесно е за запомняне и е много удобно! Вилиците стоят отляво на чинията, а ножовете и лъжиците отдясно. Това е – лесно е нали!

Някои други правила, които трябва да запомните са още по-лесни и от това! Така например ножът винаги трябва да е обърнат с режещата част към чинията, а пък салфетката се поставя или отляво на вилицата, или върху самата чиния. Ако само запомните тези правила, не само ще подредите масата за нула време, но ще изглежда и много красиво и приятно! Разбира се, има много други правила за етикет, които човек трябва да знае, за да се държи правилно на трапезата. Да се научиш на добри маниери е важно, защото това е важен начин да покажеш уважение към другите в социална среда. Затова продължаваме с най-важните от тях.

  • Преди да седнете на масата задължително си измийте ръцете. Това правило не е само за красота, но и за доброто ви здраве.
  • Ако имате салфетка е хубаво да я разпънете на скута си. Така ще предпазите дрехите си, както и пода чист. А ако ви се наложи да и използвате за друго, просто внимателно я сгънете и го направете.
  • Не започвайте да ядете, докато всички не седнат на масата. Така показвате уважение! Пък и ще е по-приятно.
  • Използвайте учтиви думи като „моля“ и „благодаря“, когато искате нещо или някой ви поднесе нещо. Не забравяйте да похвалите и храната... дори и да не е любимата ви и особено ако е сготвена от мама или баба, или друг член на семейството!
  • Не яжте с ръце. Също така дъвчете със затворена уста и не говорете, докато дъвчете.
  • Знайте, че не трябва и да се облягате с лакти на масата.
  • Не се протягайте през масата, ако искате нещо от другия ѝ край. Вместо това помолете някой да ви го подаде.

Това са само няколко насоки, но са най-добрите и лесни за запомняне. Запомнете – всеки обича възпитаните хора и в един момент на никой няма да му стане приятно ако се храните като Звяра! ;-)

Вижте още:
Добри обноски, които всяко дете трябва да знае



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град