любими герои

Начало | любими герои | Цветните и забавни барбарони

Цветните и забавни барбарони

Мирела Любенова | 2017-03-01

Цветните и забавни барбарони

Трябва да ви кажем нещо изненадващо и дори направо шокиращо! Пригответе се! Сигурно не се сещате често, но и вашите родители също са били деца и също като вас са правили по някоя и друга беля и не са били винаги послушни. Трудно е да си го представите, но също като вас те с трепет са молели вашите баба и дядо (и техните мама и татко) да им позволят да гледат любимото си детско филмче преди да си напишат домашните или пък да останат повече пред телевизора, защото днес има маратон на детските филми. Макар тогава да са били популярни други герои – децата винаги са деца, както и родителите ви са били деца. Даже ги попитайте кои са били любимите им герои.. Но преди това изчакайте малко, ние сме сигурни, че ще познаем. На бас, че са цветни и със странна форма, леко като на захарен памук и могат да приемат каквато си искат форма – от кръг до подводница. Сега вече можете да ги попитате...

Познахме, нали? Ако все още не са ви казали, тези герои се наричат барбарони (точно като онези мекички кресла, които всъщност са взели тяхното име, защото си приличат). Макар барбароните да са създадени преди цели 46 години, знайте, те все още са най-готините герои измисляни някога. Също като Мечо Пух, Татко Барба и неговото семейство никога не могат да остареят и винаги ще намират фенове сред децата. Това е така, защото техните истории са цветни, забавни и пленителни. В техния свят царуват приключението, изобретателността и обичта. Те ни учат на състрадание и доброта и затова всички ги обичаме, а сме сигурни, че и вие ще ги заобичате. Те ще ви отведат в космоса, до непознати замъци и ще ви запознаят с интересни барбаронски изобретения. Дори една обикновена закуска става истинско приключение, когато на куп са събрани Татко Барба, Мама Барба и техните деца. Зелената Барбалала, която е запалена по музиката, Барбалена – оранжева и влюбена в книгите, лилавата Барбарела, която обича да се кипри. И момчетата – жълтият Барбарири, който се интересува от природата и животните, синият Барбадей, който обича науката, спортистът Барбадан и най-малкият – рошавият Барбалячо, който е художник.

Първоначално родили се като детски книжки, барбароните толкова се харесват на всички, че се превръщат и в анимиран телевизионен сериал гледан по целия свят. Цветните герои се раждат точно на 19-ти май 1970 година, когато Анет Тизон и Талас Тейлър създават Татко Барба. Според историята американецът Тейлър и съпругата му се разхождали в парк във Франция през май 1970 година, когато изведнъж Талас чул малко дете да моли родителите си за нещо, което за него прозвучало като „баа баа баа баа“. Озадачен и неразбиращ френски, той попитал съпругата си какво иска детето, а тя му обяснила, че „баа баа баа баа“ всъщност било „барб а папа“ или „захарен памук“ на френски. И така от тези простички думички креативното дуо оформило първия си герой – Татко Барба – малко по-късно на същия ден, в един ресторант. Татко Барба е първият герой от това, което ще се превърне по-късно в цяло семейство барбарони – разноцветни същества, които издават сладки звуци и имат причудливи гладки и заоблени тела, които могат да заемат различни форми. Татко Барба е изключително дружелюбен, розов и пълничък герой, който не се страхува да помага на другите, в каквато и беда да са изпаднали.

Книжката на илюстраторите Анет Тизон и Талас Тейлър получава висока оценка от британските литературни критици на Панаира на книгата в Болоня през 1970 година. Водещи издатели от Франция, Германия, Италия и други страни я включват в каталозите си. Поредицата е преведена на над 30 езика, като на български се появява през 1986 година. Първото анимационно филмче за барбароните е създадено през 1975 година. Телевизионната поредица от къси петминутни филмчета е излъчена в повече от 40 страни по света.



Коментари
2 коментара

анонимка , ,

Публикувано на 02.03.2017

Аз обичам барбарони!

МИРА ЙОРДАНОВА, 9 г.,

Публикувано на 19.05.2017

МНОГО СА СЛАДКИ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град