зоокът

Начало | зоокът | Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част първа

Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част първа

Аз детето | 2019-12-26

Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част първа

Не се ли учудвате понякога на способността на кучетата да изпълняват команди? Или пък на това колко бързо се научават на разни трикове? Експертите измерват интелигентността при кучетата по няколко начина и най-умните породи кучета може да ви изненадат. Ако кучето ви не е обаче сред тези 10 породи, но сте се убедили в превъзходния му интелект, не се отчайвайте – изследванията показват, че повечето кучета са много по-умни, отколкото смятаме. Тези 10 породи на кучешките Айнщайновци споделят две основни качества: способността бързо да учат нови команди и послушанието да ги изпълняват в 95% от времето. Въпреки че не всяко куче се вписва в този списък, последните проучвания, като това на д-р Брайън Харе, показват, че повечето кучета са много по-умни, отколкото някога сме знаели. И все пак ето ги най-умните от най-умните!

Австралийско пастирско куче

Има основателна причина хората по света да обожават тази порода! Тези красиви кучета са уникална кръстоска на овчарско английско куче и австралийско динго. Пълни с енергия и трудолюбиви, тези умни кучета са и доста ловки и бързи. Могат да надушват и проследяват всякакви следи, а също и да мислят няколко мига напред във времето и така винаги знаят какво точно трябва да направят, особено когато се използват като пастири на овце, кози и крави. Толкова са умни, че има много куриозни истории в които сладурите са успели да надхитрят дори и собствениците си в някои случаи, най-вече, когато искат да получат храна. Освен това са и много пъргави и могат да скачат нависоко, дотолкова че да се доберат до храна по лавиците или да прескочат оградата на двора.

Ротвайлер

Още от древни римски времена ротвайлерите са известни с нежността към стопанина си и семейството му, както и силата и храбростта, която проявяват, когато трябва да ги защитават. Тези кучета могат да се държат и доста забавно и игриво, въпреки лошата им слава. Те са едни от най-добрите пазачи в целия кучешки свят не само, защото са силни, но и защото са много умни. Умеят да мислят доста логично и бързо и това им помага, когато трябва да пазят някого или нещо.

Папийон

Великолепен и изящен външен вид и много пухкава козина – всички собственици на тази порода я имат именно заради тези характеристики без да осъзнават какво умно куче са си взели. Счита се, че породата се е появила във Франция или Белгия. Папийонът е домашният любимец на кралските и аристократичните среди на континента. Породата, в превод от френски „пеперуда“, се нарича така заради големите му уши, които изглеждат като пеперуда с разперени криле. Папийон са бдителни, енергични и много дружелюбни. Освен това често са победители в кучешки конкурси заради бързото учене на номера. Доказано е, че дори могат да решават прости логически загадки.

Лабрадор ретривър

Най-популярната порода кучета в САЩ за първи път е селектирана в Нюфаундленд. Къса дебела козина, големи крака и тежка опашка помагат на това интелигентно куче да плува на дълги разстояния в студена вода. В допълнение към своята ловна способност, ретривърите са популярни фаворити за спасяване на хора в различни условия, терапия на хора с различни психически заболявания и най-често се обучават като кучета за незрящи. При такива дейности няма как да не са умни, нали?

Шетландска овчарка

Шетландската овчарка може да изглежда точно като миниатюрно коли, но всъщност е селекция от исландска овчарка открита на Шетландските острови. Игриво и енергично, шелтито е еднакво добро както за домашен любимец така и да помага във фермата или като куче водач. Макар че за последното се използва рядко – това не променя факта, че е подходящо. Умно и съобразително, шелтито може да се научи дори да разпознава сигналите на светофара.

Искате да разберете кои са останалите пет породи? Кликнете тук!

Прочетете и още интересни неща за кучетата:
Какво да правим и какво да не правим, когато срещнем непознато куче
Защо кучетата чуват неща, които ние не можем?
Защо кучетата обичат кокали?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град