афиш

Начало | афиш | Театърът в Плевен ще продължи традицията на съботните представления за деца и през тази година

Театърът в Плевен ще продължи традицията на съботните представления за деца и през тази година

Аз детето | 2023-01-09

Театърът в Плевен ще продължи традицията на съботните представления за деца и през тази  година

Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен ще продължи традицията да представя съботни спектакли за деца и през новата 2023 г. Идеята е така да се възпитават по-младите поколения да обичат театралното изкуство и спектаклите на живо в театралната сграда. Две заглавия ще съберат децата и техните родители през януари, съобщиха от културния институт за БТА.

На 28 януари, от 11:00 часа, децата ще видят „Аладин“ по мотиви от „1001 нощи“ – драматургията и режисьорския прочит е дело на Милена Мавродинова. Плевенският театър предвижда общо шест заглавия за деца през януари. Ще бъдат представени още четири –„Грозното патенце“ по Андерсен, сценичен вариант на Теодора Гълъбова, на 12 и 19 януари от 18:00 часа, „Таласъмчето Тами“ от Магда Борисова на 14 януари от 11:00 часа, „Франклин“ от Полет Буржоа на 10 и 16 януари от 18:00 часа, и „Мечешка приказка“ от Ян Вилковски, на 31 януари от 11:00 часа.

В първия месец на новата година Плевенският театър има и разнообразна програма за възрастните зрители, която е съставена от 12 заглавия, сред които една премиера – „Гардеробът“ по „Максималистът“ от Станислав Стратиев. Сред постановките, които имат дълъг живот на сцената, е пиесата „Един мъж и една жена“ от Валентин Красногоров, която дава изява на артистичното майсторство на двама от доайените в плевенската трупа – актьорите Мариета Калъпова и Георги Ангелов.

Към постановките, създадени в Плевен, театърът предлага и три гастрола, които обогатяват афиша и представят гостуващи трупи. Два от тях са танцови постановки, а един – продукция на Драматично-кукления театър в Шумен.

Както БТА писа, и през новата година Плевенският театър ще бъде домакин на поредния Национален конкурс за нова българска драматургия – пиеси за деца и възрастни, който носи името на Иван Радоев.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град