забавна наука

Начало | забавна наука | Чудите ли се защо батериите са с различни размери?

Чудите ли се защо батериите са с различни размери?

Аз детето | 2021-08-29

Чудите ли се защо батериите са с различни размери?

Представете си: вие и ваш приятел си правите гости с преспиване. Изградили сте крепостта си от възглавници и одеяла. Но огладнявате и е време да отидете до кухнята. Но у дома е толкова тъмно. Имате нужда от фенерче, за да се движите по опасния път към кухнята. За щастие сте умни и имате скрито фенерче в шкафа до вас. С него в ръка излизате от крепостта и плъзгате превключвателя в положение „включено“. Но нищо не се случва. Все още сте заседнали в тъмното! Случва ви се нещо, което се е случвало на хиляди хора и въпреки всички батерии, които днес се презареждат с ток, все още се случва понякога: изтощени батерии. Без тези малки пакети съхранена енергия, фенерчето ви не е нищо повече от обикновен предмет. Ще трябва да стигнете до кухнята на тъмно, тъй като там се съхраняват резервните батерии.

Тук дилемата ви наистина става объркваща. От какъв тип батерии се нуждаете? Това зависи от вашето фенерче. Използва ли големи „D“ клетки? Или може би работи с по-малки батерии „AA“ или „AAA“? И каква е голямата работа с всички тези букви на батерии? Защо батериите трябва да са с различни размери, като енергията е една и съща?

Всякаква електроника, от часовници до смартфони, има батерии. Дори и автомобилите имат нещо като батерии. Някои от тях са малки литиево-йонни батерии. Като цяло има стотици различни видове батерии. Защо батериите идват в толкова много размери? И как са получили имената си? Нека да разгледаме набързо историята на тези малки „пакети“ съхранена енергия.

Още през 1749 г. Бенджамин Франклин използва термина „батерия“. Думата описва набора от свързани кондензатори, които е използвал, за да провежда експериментите си с електричество. Едва в края на 1900 година батериите стават популярни като източник на енергия. Как работят батериите? Те превръщат съхранената химическа енергия в електрическа. И предвид широката им гама от приложения, не е изненадващо, че е необходимо да се разработят много различни размери и видове. По-големите обекти се нуждаят от повече енергия. Това означава, че трябва да се разработят по-големи, по-мощни батерии. Тъй като развитието на технологиите довело до все по-малки версии на нещата, стават необходими по-малки, по-малко мощни батерии.

Производителите на батерии обаче скоро разбират, че ще са необходими някои общи стандарти. Това ще помогне да се избегне необходимостта от разработване на нова батерия за всяка идея, която се появи. През 1924 г. група хора от батерийната индустрия, заедно с няколко производители и правителствени агенции, правят стандартна система от размери на батериите. Те решават да използват буквите от азбуката, за да обозначат стандартен набор от размери. Така от самото начало има батерии „A“, „B“, „C“, „D“, „E“ и т. н. Това работи добре за известно време, но в крайна сметка възниква нужда от още по-малки батерии. След Втората световна война са създадени батерии „AA“ и „AAA“.

С течение на времето някои от видовете батерии просто престават да се произвеждат, тъй като вече не се използват в никакви апарати. Например, днес в повечето магазини няма да намерите никакви „В“ батерии. Някои производители все още могат да ги произвеждат за много ограничен набор от устройства, нуждаещи се от електричество. Те наистина са съществували и са били популярни по едно време!

Ето защо търсенето на батерии може да стане доста сложно. Надяваме се да намерите това, от което се нуждаете, докато ровите из чекмеджето за батерията! Ако не, може да е време за пътуване до магазина с възрастен член на семейството. Те могат да ви помогнат да научите повече за многото видове батерии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град