забавна наука

Начало | забавна наука | Палеонтолози откриха останки от „царя на динозаврите“

Палеонтолози откриха останки от „царя на динозаврите“

Аз детето | 2021-09-13

Палеонтолози откриха останки от „царя на динозаврите“

Палеонтолози от Япония са описали останки на „царя на динозаврите“, открити в пустиня в Узбекистан. Въз основа на находката учените от университета на Цукуба са идентифицирали неизвестен досега вид динозавър, съобщава сайтът на учебното заведение. Древните върховни хищници, живели преди около 90 милиона години, са превъзхождали дори страховитите тиранозаври и са заемали най-високата позиция в хранителната верига.

Вкаменелости на „царя на динозаврите“ са открити във формацията Бисект в пустинята Кизилкум. Учените са установили, че праисторическото създание принадлежи към широко разпространена група хищници – т. нар. кархародонтозаври. Влечугото обаче е представител на неизвестен досега род и вид. Авторите на изследването са го нарекли Ulughbegsaurus uzbekistanensis.

„Установихме, че тези динозаври са тежали над един тон и са достигали на дължина до 7,5-8 метра“, казва палеонтологът Кохеи Танака. Смята се, че Ulughbegsaurus е изчезнал от Централна Азия в началото на късната креда. Причината за изчезването му все още не е установена поради недостига на вкаменелости от този период. След като кархародонтозаврите изчезват, освободената от тях ниша на върховни хищници е заета от тиранозаврите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град