новини детски

Начало | новини детски | Четвъртокласници написаха книга за спорта

Четвъртокласници написаха книга за спорта

Аз детето | 2010-05-31

Учениците от ІV-б клас на столичното 105 СОУ „Атанас Далчев” за трета поредна година създават книга. Тази година четвъртокласниците написаха книга за спорта ”Ключът към здравето”, която ще представят на своите родители и приятели на тържеството за завършване на учебната година.

Учениците подготвяха специалната книга, работейки на групи и всяко едно дете е участвало активно. Те изпратиха екземпляри от своята книга на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.
Книгата включва проучване за това откога датират данни за появата на спортни занимания, какви видове спорт има, как се подготвят спортистите. Децата са събрали информация за малко популярни и много известни у нас спортове, както и за някои световноизвестни български и чуждестранни спортисти.
Децата направиха проучване и класация на техните любими спортове и спортисти, както и за предпочитанията на своите родители.
Интересни са резултатите от изследването за това какво тренират четвъртокласниците и какво са тренирали техните майки и бащи в детска възраст.

Учениците проведоха помежду си конкурси за рисунки и съчинения на тема „Спортът – ключ към здравето”. Написаха приказки и стихотворения, посветени на книгите. Най-добрите творби намериха място в книгата.
„В процеса на подготовката на книгата четвъртокласниците работиха по групи, учиха се на екипна работа, мотивираха се за творчество, приучваха се да стигат до единно мнение чрез гласуване. Занимаваха се с голямо желание и ентусиазъм и сега са горди от резултата. С работата постепенно се засилваше и интересът им към спорта. След началото на дейността за създаването на книгата четири от децата, които не спортуваха започнаха спортни занимания, а дванадесет – се записаха да тренират втори спорт. Така неусетно, но трайно се формира усетът и обичта им към физическата активност и здравословния начин на живот.”, споделя класният ръководител на децата ІV-б клас Румяна Тунева.

Това е третата книга, която малчуганите от този клас пишат. Преди две години те създадоха книгата „Дето старо не се почита, там за добро недей пита”, посветена на семейството. Миналата година творбата на децата „Прозорец към света” бе посветена на книгите и издаването бе финансирано от родители. Тази година училищното настоятелство при 105 СОУ отпусна пари за отпечатването на книгата.

Книгата „Ключът към здравето” ще бъде представена пред родители и гости на 31.05. 2010 г. от 18.00 ч. в 105 СОУ „Атанас Далчев”, кв. Дианабад, гр. София.



Коментари
1 коментар

Вики Владимирова, 11 г.,

Публикувано на 02.06.2010

Много хубава идея :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град