любопитно

Начало | любопитно | Свети Валентин

Свети Валентин

| 2004-02-06

Свети Валентин

През февруари празнуваме денят на Свети Валентин - ден, в който всеки който обича подарява на любимите си хора стих, усмивка, цвете, картичка и какво ли още не. Това се прави в чест на Свети Валентин. Може би се питате - кой е той?

Легендите разказват, че Валентин бил свещеник в Рим, живял в трети век от н.е. По това време властвал Император Клавдий Втори, който решил, че неженените мъже са по-добри войни от женените. За да заздрави войската си забранил сватбите. Легендата разказва, че отец Валентин счел тази забрана за несправедлива и извършвал мнижество тайни венчавки. Когато императорът разкрил измамника го осъдил на смърт.

Друга легенда разказва, че Валентин бил затворник, който се влюбил в дъщерята на своя надзирател. Преди да бъде отведен на смърт той изпратил "валентинка" - любовно писмо до своята възлюблена и от тогава останала и тази традиция, да се изпращат картички на любимия.

Може би никога няма да изнаем какво точно се е случило, за да честваме Свети Валентин, но февруари от векове е бил и ще бъде месецът на любовта. Статистиките сочат, че Свети Валентин е празникът, който се нарежда веднага след Коледа по брой на изпратените картички.

Друг митологичен образ, свързан с празника е Купидон (от латински cupido - желание). В римската митология Купидон е син на Венера, богинята на любовта. Нейн събрат от гръцката митология е Ерос, богът на любовта. Според легендата Купидон обикаля сред хората със своя лък и ги кара да се влюбват.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град