любопитно

Начало | любопитно | "Зелена седмица 2004"

"Зелена седмица 2004"

Az-deteto | 2004-02-25

Европейската комисия кани всички деца в разширения Европейски съюз и страните-кандидатки на възраст между 6 и 16 години да вземат участие в състезанието между училищата "Зелена седмица 2004". Състезанието е част от годишната конференция и изложба "Зелена седмица", която ще се проведе от 1 до 4 юни 2004 г. в Брюксел. Тази година състезанието е посветено на двадесет и петата годишнина на Директивата за птиците. По-малките ученици могат да създадат рисунки и картини на тема "птици", а учениците от по-горните класове каним да представят фотографии на птици в тяхната естествена среда.

Еврокомисарят по околната среда Марго Валстрьом заяви: "В Европа намаляването и загубата на биоразнообразието се усили през последното десетилетие. Много животни, птици и растения са заплашени от изчезване. Това е показателно за състоянието на нашата околна среда и заслужава сериозно отношение. Състезанието "Зелена седмица" на тема “птици” е повод тази тема да се обсъди в училищата. Смятам, че децата и младежите особено се вълнуват от съдбата на дивата природа и живота на нашите пернати приятели, ето защо е особено важно да изострим тяхното внимание към тези проблеми."

Тримата най-добри участници във всяка категория на състезанието ще спечелят пътуване до Брюксел придружени от родител или настойник. В рамките на Зелената седмица ще се проведе специална церемония за раздаване на наградите, по време на която спечелилите ще получат наградите си пред всички делегати, участващи в Зелената седмица, експерти по опазване на околната среда и представители на медиите. По време на събитието те освен това ще имат възможност да се срещнат с Европейския комисар по околната среда Марго Валстрьом.

В състезанието могат да участват училища в разширения Европейски съюз и в страните-кандидатки. Тази година в състезанието има две категории:
Състезание за рисунка или картина за деца на възраст 6-10 г.
Състезание за фотографска снимка за младежи на възраст 11-16 г.

Рисунка и картина
В състезанието за по-малката възрастова група каним децата да изпратят рисунки или картини, изобразяващи птици. Темите биха могли да включват птици в местната им естествена среда и тяхното поведение, водолюбиви птици, миграция на птици или как птиците взаимодействат с останалата част от екосистемата. Творческите идеи трябва да са колкото може по-изчерпателно разработени. Картините на 20-те най-добри участници ще бъдат включени в изложбата, посветена на Зелената седмица.

Фотографии
По-големите деца каним да изпратят фотографии на птици. Фотографиите може да са направени навсякъде - в градината пред дома, по време на ваканция, в училищния двор - стига птиците да не са в клетки! 20-те най-добри участници ще бъдат поканени да изпратят своите фотографии в Брюксел, за да бъдат включени в изложбата, посветена на Зелената седмица.

Участие и оценяване
Материалите за участие могат да бъдат изпращани единствено чрез училището. Индивидуални участия няма да се приемат. Материалите за участие трябва да са сканирани или създадени по дигитален път и изпратени до Генерална дирекция "Околна среда" (крайният срок е 1 март 2004 г.) чрез уебсайта на състезанието за училища "Зелена седмица", който е достъпен на 20 езика, на адрес: http://europa.eu.int/comm/environment/youth/index_en.html Уебсайтът освен това ще предлага идеи и помощ за учители и млади художници и фотографи, които биха желали да участвуват. Комисия от учители и експерти по опазване на околната среда от цяла Европа ще помогнат на Европейската комисия при оценяването на материалите.Коментари
1 коментар

хана монтана Бориславова, 28 г.,

Публикувано на 01.03.2010

аз съм хана монтана аз съм голяма нетрябва да искам мартеничка ама искам честита баба марта чао ви.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град