Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Струва ли си Minecraft Legends?

Струва ли си Minecraft Legends?

Аз детето | 2023-04-27

Струва ли си Minecraft Legends?

Minecraft Legends дава усещането за стандартния Minecraft, но спинофът на екшън стратегията има нов и в същото време познат художествен стил, пъстър свят, пълен със същества, и карта за изследване. Това обаче не носи същността на Minecraft и резултатът е жанрова комбинация, която е разочароваща като екшън игра и като стратегическа игра. Поне ако сте голям фен на Minecraft. Защо смятаме така ли? Четете и ще разберете!

Започваме Minecraft Legends, както бихме направили в нормален Minecraft: изследваме различни биоми – гори, пусти земи, блата и тундри, но без пещери и събираме ресурси за неща, които искаме да построим. Насочваме нашите приятели от Allay да добиват въглища, желязо или червен камък, което автоматично запълва измервателните уреди за ресурси. Един Allay отрязва дървета в края на близката гора, за да събере 500 дървени трупи, които ще използваме, за да изградим периметърна стена около село, докато друг събира повърхностна желязна жила, за да можем да издигнем зидана сграда, за да надстроим тези стени до камък. Основната цел е да победим три фракции, които са избягали от Nether, за да доминират в Overworld, като създадем наша собствена армия. Всяка нощ защитаваме селата по света от атаки. През деня възстановяваме защитите и след това тръгваме да предприемем собствено нападение срещу бази на пиглини.

Изграждането на крепости е по-скоро утилитарно, отколкото естетическо – съжаляваме, майнкрафт художници, това не е играта за нас. Разпределяме кулите със стрели неравномерно, за да посрещнем атакуващите сили и хвърляме надолу пускова установка за въздушни ракети от червен камък. Изоставяме каквато и да е останала лоялност към симетрията, като нанизваме отбранителни стени под грозни ъгли, знаейки много добре, че ще бъдат разрушени от ордите при падане на нощта. Дори приветстваме това: единственият начин за премахване на неправилно поставени стени е агонизиращ, така че предпочитаме да оставим работата по разрушаването на враговете. Денят минава по-бързо, отколкото осъзнаваме на моменти, защото дори докато играем соло, не ни е позволено да правим пауза, докато сме в менюто и всяка вечер пиглините може да изберат да атакуват едно или повече от селата. Подготвяме се, като изграждаме капани за големи и скелети, от които можем да изграждаме нови единици, ако е необходимо. Вълни от врагове пристигат през нощта, за да преодолеят защитата на селото и в този момент осъзнаваме колко трагично лоша е битката в Minecraft Legends.

Legends избягва да се нарича стратегическа игра в реално време, избирайки вместо това „стратегия за действие“, защото имаме контрол върху собствения си герой и командваме своите единици от земята, а не от божествена RTS перспектива. В крайна сметка, Legends завърши със стил на битка, който не служи както на действие, така и на стратегия; това изисква интензивно микроуправление без действителна стратегическа дълбочина. Единственото „действие“ в тази битка е използването на един бутон, за да люлеем меча си напред-назад, гъделичкайки враговете далеч от нашите защитни структури. Стратегията е по-лоша: безкрайна мисия за ескорт, която ни принуждава да играем далеч от собствените си армии. За да започнем да контролираме единиците, които сме построили, трябва да застанем близо до тях и да натиснем Q, размахвайки команден флаг, за да извикаме същества в малък радиус, за да ги последват. С първоначална граница от 15 „примамени“ мобс, можем да ги насочим да атакуват една цел или да се съберат на място.

Можем да създадем и малко по-специфични заповеди, като помолим само дистанционни мобс да се насочат към враг, изстрелващ лава, докато помолим нашите калдъръмени големи да защитят дупка във външната стена – въпреки че и двете заповеди се прилагат само за шепата единици, които в момента сме примамили към себе си. Ако искаме да ги пренасочим, трябва физически да се придвижим, да размахаме знамето си, за да примамим колкото се може повече хора, които можем да достигнем, и да отидем, за да ги насочим в нова посока. Няма изглед на режийна стратегия за късо предаване на този процес. Много малки аванпостове изискват да изградим рампи, за да могат армиите ни да достигат до вражески структури и често ги намираме да стоят безсмислено под рампа, след като са били съборени от платформа, принуждавайки ни да ги върнем обратно към целта им.

Всяка битка ни прави по-малко командир на армии и повече пазач на деца в предучилищна възраст, минаващ на зигзаг през собствената си база или вражеска крепост, за да държа малките си воини за ръка. Постоянно губя представа къде съм ги поставил, защото моите собствени защитни стени блокират изгледа ми към бойното поле и компасът на HUD е лош заместител на подходяща миникарта. Измислянето на интересни стратегии е безсмислено, защото на Minecraft Legends липсват инструментите, които ще ми трябват, за да изпълня всички планове, освен най-простите. Надявах се, че нападението на най-големите крепости за всяка фракция ще представлява интересно предизвикателство и те наистина изискват да използвам моите Allays, за да превърна netherrack в нормални блокове, върху които мога да изградя свои собствени структури, но те са просто малко по-различна версия на всяка друга битка: стоя точно зад моите единици и ги гледам как се отдръпват, докато не трябва да им дам нова заповед.

Дори не съм си направил труда да спомена системата за надграждане на структурата, защото няма много за нея. В центъра на картата мога да изразходвам ресурси за изграждане на структури, които увеличават капацитета ми за съхранение на различни материали, леко да увеличат броя на тълпите, които мога да изградя и примамя, и да отключа няколко кули с ефект на зона, които ще замразят или отблъснат врагове, никой от които не прави действието по-забавно или стратегията по-умна.

Minecraft Legends също включва кооперация и PvP. За съжаление, co-op Minecraft Legends само облекчава проблемите на играта по начина, по който го правят повечето co-op: осигуряване на компанията на друг играч насред монотонността. Заедно имахме малко по-строга връзка с тълпите си, но все още бяхме приковани да играем роли на обсадени предучилищни учители и това, че сме екип, не облекчаваше оплакванията, които и двамата изпитвахме от опростената битка. Поне откъм софтуера, нямаме оплаквания; Не сме имали проблеми с честотата на кадрите, мултиплейър свързаността, грешки, сривове или оформления на контролите. Но това е разочароваща игра. Ценностите на Minecraft като креативност, вътрешна мотивация и избор на играч не успяха да стигнат до този плитък спиноф.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град