новини детски

Начало | новини детски | Софийският университет организира лятна школа по астрономия

Софийският университет организира лятна школа по астрономия

Аз детето | 2023-04-18

Софийският университет организира лятна школа по астрономия

Лятна школа по науките за Космоса и Земята за ученици организира катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. Тя е първа по рода си. Досега са правени различни програми за ученици, но за първи път се прави школа по астрономия и астрофизика, която включва още поне две свързани със Земята направления в науката – метеорология и геофизика. Лятната школа носи името на основоположника на съвременната астрономия и астрофизика в България – проф. Марин Бъчеваров. Той е инициатор на първата астрономическа обсерватория в България – Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Кл. Охридски“, намираща се в парк „Борисова градина“ в София.

Школата е за ученици, които в момента завършват 9, 10 или 11 клас. Не е нужно кандидатите да са участвали в олимпиади или състезания, важно е да имат интерес към астрономията и/или метеорологията и геофизиката. Школата ще се проведе в Осоговската планина, на 1680 метра надморска височина, достатъчно далече от светлинното и прахово замърсяване от населени места. Небето над местността е изключително подходящо, тъмно и чисто за провеждане на астрономически наблюдения.

Кандидатстването за участие в школата е в два кръга, като местата са ограничени. Първият кръг е отворен до 28 април включително. За кандидатстване е необходимо попълването на кратък въпросник, достъпен на https://forms.gle/HxVuZaUor44KQGky9. Допуснатите до втори кръг участници ще бъдат уведомени лично на предоставения от тях имейл адрес с дата, час и повече информация за формата на протичането му.

Под ръководството на професионални астрономи учениците ще извършват наблюдения с помощта на над 15 телескопа, като участниците ще бъдат разпределени на малки групи. Предвидени са както наблюдения с професионални астрономически цифрови камери, така и с фотоапарати, а също и визуални наблюдения с телескопи. В дневните часове ще се провеждат наблюдения на слънчевата активност. Всекидневно ще се извършват професионални метеорологични измервания, както чрез прибори на място, така и чрез пряк достъп до най-нови данни от Националния институт по метеорология и хидрология. Лекционната програма обхваща: екзопланети – горещата тема в съвременната астрономия, телескопа „Джеймс Уеб“, как се прави и представя метеорологична прогноза, как се представят научни резултати.

Таксата за участие е в размер на 600 лв., като включва пълен пансион за периода на школата (закуска, обяд, вечеря, нощувка). Допълнително организаторите осигуряват още транспорт за участниците от София до хотел „Три Буки“ и обратно, ползване на материално-техническа база, жива охрана на наблюдателната площадка и застраховка.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град