новини детски

Начало | новини детски | Ден на отворени врати в Института за космически изследвания в София и авиобаза „Безмер“

Ден на отворени врати в Института за космически изследвания в София и авиобаза „Безмер“

Аз детето | 2023-04-10

Ден на отворени врати в Института за космически изследвания в София и авиобаза „Безмер“

Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките организира Ден на отворени врати по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април учените ще отворят лабораториите на института на ул. „Академик Георги Бончев“ в столицата за посещения. Ще има демонстрации и лекция за стационарния учебен тренажор, атрактивни демонстрации с дронове пред сградата на института.

Програмата на събитието предвижда и няколко интересни лекции:

  • 10:50 – 11:20 Лекция – „Новите проекти и бъдещето на космическите изследвания в ИКИТ-БАН“ – проф. Деница Борисова, научен секретар
  • 11:30 – 11:50 Лекция – „Българската серия „ЛЮЛИН“ – изследванията днес и перспективи за развитие“ – проф. Йорданка Семкова
  • 12:00 - 12:20 Лекция на тема Астрофизика – „Космически платформи за наблюдение на слънцето“ – доц. Алексей Стоев

На същата дата от 09.30 до 12:30 часа в авиобаза „Безмер“ приятелите на авиацията ще имат възможност да разгледат модернизираните самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Музеят на авиобазата ще бъде отворен за посетителите, където ще могат да се запознаят с историята ѝ, част от която е вторият български космонавт – Александър Александров.

В Пловдив Музеят на авиацията ще отбележи празника със специална програма от 9:00 до 18:00 часа. Тази година акцентът е върху българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с български разработки, летели в Космоса, представени в изложбата на секция „Слънчево-земна физика“ към Институт за космически изследвания и технологии – БАН. Гостите ще могат да тестват и своята пространствена ориентация с моно-жироскоп. Атракционът е единственият подобен в България и наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти. Събитията от програмата са включени в цената на билета.

До 21 април в Пловдив гостува и Пътуващата изложба „110 г. българска бойна авиация“, организирана от Командването на Военновъздушните сили. Експозицията с авиационни кадри е подредена в близост до Военния клуб в центъра на града. Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските ВВС. В тях са запечатани моменти от ежедневието на видовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС - зенитно-ракетни и радиотехнически.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град