любопитно

Начало | любопитно | Риби роботи ще се „борят“ с инвазивни видове

Риби роботи ще се „борят“ с инвазивни видове

Аз детето | 2022-06-09

Риби роботи ще се „борят“ с инвазивни видове

Робот, който изглежда и плува като голяма риба бас, много ефективно сплашва инвазивнния вид гамбузия, получила прякора риба комар, като така ѝ пречи да поглъща уязвимите малки рибки, според проучване, публикувано от iScience. През последните 100 години инвазивните риби комар се превръщат в глобален вредител. Но сега роботизираните риби може да се окажат дългоочакваната добра новина за екосистемите по целия свят.

Но всичко това започва по-отдавна и има връзка с гадините, които всички не харесваме през лятото – комарите! В началото на 1900 г. комарите вече са проблем по целия свят. (Съвременният репелент против комари ще бъде създаден едва половин век по-късно.) Ето защо хората решават да използват вид, наречен гамбузия (Gambusia affinis), за който е известно, че се храни с ларвите на досадните насекоми. Гамбузията е въведена в региони по целия свят, като средство за контрол на комарите. Затова и получава прозвището риба комар. Проблемът е, че тази риба не се храни само с ларви на комари. Гамбузията има солиден апетит за ларви от всякакъв вид, включително хайвер и малки рибки на редки и икономически важни видове риби и земноводни, живеещи във водните екосистеми, където е въведена. Оттогава досега, гамбузията се превръща в сериозен проблем, но сега учените смятат, че са намерили решение.

Те създават робот, който изглежда и се движи като естествения враг на гамбузията – широкоустият бас (Largemouth Bass). Роботът използва „компютърно зрение“, за да забележи гамбузии, приближаващи се до малки рибки. След това машината се придвижва до хищниците и ги подплашва. „Инвазивните видове са огромен проблем в световен мащаб и са втората причина за загубата на биоразнообразие“, казва водещият автор на изследването Джовани Полверино от Университета на Западна Австралия. „Надяваме се, че нашият подход за използване на роботика, използваща слабостите на невероятно успешен вредител, ще отвори вратата за подобряване на нашите практики за биоконтрол и борба с инвазивните видове.“

Паниката, която роботът създава у гамбузиите, променя не само тяхното поведение, но дори физиология и плодовитостта им, като по този начин ги прави по-малко ефективни при ловуването на мънички рибки. Вместо да прекарват времето си основно в размножаване и търсене на закуска от рибки, рибите комари се концентрират върху друга, по-належаща задача – да избягат от страшната робориба.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град