любопитно

Начало | любопитно | Сладоледите с най-неочаквани вкусове

Сладоледите с най-неочаквани вкусове

Аз детето | 2016-07-19

Сладоледите с най-неочаквани вкусове

Когато времето се затопли и най-вече когато дойде лятото, всички сме много доволни, защото лятото е почивка, седене до късно навън, правене на различни приятни неща и няма училище. Има обаче един проблем – жегата, тя не е така приятна, но пък различните методи за разхлаждане са приятни. Особено най-популярният от тях – хапването на сладолед. Заради сладкия му вкус и разхлаждащите му способности, той се превръща в неразделен приятел на всяко лятно удоволствие и вкусен спътник в горещите летни дни. Сладоледът е най-популярният замразен десерт. Той обикновено се състои от млечен продукт (прясно мляко, сметана) и сладка или овкусяваща съставка (плодове, ядки, шоколад). Към промишлено приготвяните сладоледи се добавят стабилизатори и емулгатори, които подобряват структурата им. Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. В производството на сладолед се използват над 200 продукта.

Кой е вашият любим сладолед: шоколадов, ванилов, с плодов вкус или пък нещо друго? Нашият е този с вкус на дъвка. Открихме го съвсем наскоро и до сега смятахме, че е по-странен и шантав от другите. Да, обаче сме грешили, той си е най-обикновен в сравнение с тези сладоледи, които сега ще ви покажем. Направо да не повярвате, че са истински и има хора, които ги ядат с удоволствие.



Пържен сладолед
Той е много популярен в Китай и Мексико. Обикновено се приготвя от сметанов сладолед, като се взима топка от него с размерите на ябълка. Трябва обаче да е много замръзнал, защото ако не е ще се получи просто каша. След това се поръсва с брашно, яйце и панировка и отново се оставя в хладилника. Точно преди поднасяне се запържва за малко в тиган. Поднася се с украса от плодове и топинг.
Сега може би ще кажете, че това хич не е странно, а може би дори сте опитвали такъв сладолед. Добре, приемаме, че сте прави, но сега вече ще ви шашнем.



Чеснов сладолед
Не, не се шегуваме – има такъв и има дори хора, които го обичат. Предлага се в чесновата столица на света – Гилрой, САЩ. Там през юли се организира Чесновият фестивал, където любителите на чесъна се чувстват най-добре. Избира се дори и кралица на чесъна. Освен на този фестивал, чесновият сладолед може да бъде намерен в чесновия магазин в града. Този странен сладолед се приготвя от предварително замразено чесново пюре. Към него добавят и кипнато мляко смесено със сметана, яйчен жълтък и захар. Цялата тази смес се замразява отново и ето ти сладолед!



Лучен сладолед
Няма как като сме споменали чесновия, да не кажем и за този. Истинско изпитание за фантазията! Майсторите предварително пасират фино лука, за да избегнат леката горчивина и характерния му мирис, след което в блендер го смесват с яйца, мляко, сметана, захар, ванилия и въпреки необичайната съставка резултатът е (поне така се говори) ароматен и много вкусен сладолед!



Сладолед с черен пипер
Още един много странен и съмнително за нас вкусен сладолед. Сметана, яйчени жълтъци, захар и прясно смлян черен пипер – това са основните съставки на този екзотичен представител на сладоледите. Тук тайната е непрекъснатото разбъркване на сместа по време на замразяването й. Целта – равномерното разпределение на черния пипер!



Сладолед от черен сусам
Да, не ви се привижда. Този сладолед има черен цвят. Изглежда точно като парче кал, но всъщност хората, които са го опитвали, твърдят че е много вкусен. Особено много го обичат в Япония.

Може би вие сами сте опитвали някакъв необичаен сладолед? Споделете опита си!

Вижте още:
Пет причини да обичаме сладолед
Вкусната история на сладоледа



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град