любопитно

Начало | любопитно | Гърбатите китове са супергероите на природата

Гърбатите китове са супергероите на природата

Аз детето | 2016-08-02

Гърбатите китове са супергероите на природата

Учени се натъкнаха на рядко срещана проява на междувидов алтруизъм – гърбати китове спасяват тюлени от нападения на косатки, съобщи Лента.ru.

Зоолози изследвали 116 известни случая, при които гърбати китове нападнали косатки. Целта била да се потърси обяснение на мотивите за тези нападения. В 90 на сто от случаите жертви на косатките били други животни, а това свидетелства за алтруистичното желание на гърбатите китове да защитят „чужди“.

Косатки често нападат гърбати китове бебета, тъй като във възрастните екземпляри от вида виждат прекалено силни съперници. По всичко изглежда, че като нападат косатки, гърбатите китове се ръководят от инстинкта да защитят потомството си, макар в редица случаи да не става дума за собствената им челяд, а за животни от други видове.

„Смятам, че те се съобразяват с просто правило – ако видиш нападение на косатка, трябва да се намесиш“ – заяви ръководителят на изследването Робърт Питман от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ. – Макар взаимната изгода да може да обясни колективната защита на всички малки, гърбатите китове не извличат полза от защитата на други животни при нападения на косатки. Следователно не трябва да се изключва междувидовият алтруизъм, независимо дали преднамерен или непреднамерен.“

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Удивителните животни, които морската вода крие
Тюленът монах



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град