зоокът

Начало | зоокът | Сладки и интересни: 7 забавни факта за уелското корги

Сладки и интересни: 7 забавни факта за уелското корги

Аз детето | 2022-04-05

Сладки и интересни: 7 забавни факта за уелското корги

Интернет ги обича, и британската кралица Елизабет II също. Те са известни като умни, бдителни и обичливи. За кого говорим? Уелското корги , разбира се! Макар че бихте разпознали това пастирско куче, ако го видите, знаете ли тяхната история? Какво ще кажете за различните видове? Е, предстои ви да разберете с тези 7 забавни факта за тези сладки кучета!

1. Потеклото на уелското корги датира от 10-ти век

Потеклото на това сладурче датира поне от 10-ти век. Не е известно обаче дали произлизат от шведските валхунди, които вероятно са били донесени в Пембрукшир от викингите, или от предците на днешните шиперки и померани, пренесени в Уелс от фламандски тъкачи.

2. Легендата разказва, че те са „омагьосани“ кучета

Уелската легенда разказва, че феите и елфите от Уелс са използвали уелското корги Пембрук, за да теглят приказни колесници, да пазят приказен добитък и да служат като кон за приказни воини. Ако се вгледате внимателно, дори днес можете да видите следите от „приказното седло“ над раменете на козината на кучето.

3. Те са овчарски кучета от световна класа

Не позволявайте на техния размер да ви заблуди, тези кучета пасат добитък от много години! От самото начало уелсците са използвали корги като пастирски кучета, семейни спътници и пазители на фермата. Дори и днес тези кучета все още са опитни пастири.

4. Уелско корги ще бъде вашият най-добър приятел и страхотен състезател

Уелското корги Пембрук е известно като едно от най-приятните малки домашни кучета и е лоялен, любящ домашен любимец за семейства. Те също са известни със своята интелигентност и ентусиазъм за работа. Много кучета се състезават в кучешки спортове, като пъргавина, пастирство, послушание и др.

5. Корги са майстори на зуумитата

Кучето корги често се държи забавно и странно като тича в кръг, бяга от стая в стая, известно също като „неистови произволни актове на игра“ или по-небрежно „зу, ми“. Те са най-добрите и най-енергичните в това.

6. Корги означава „куче джудже“. Или поне може

Трудно е да се определи произходът на името „Корги“. Някои казват, че съчетава уелската дума „cor“, което означава да наблюдавам или да събирам, с „gi“, форма на уелската дума за куче. Други изтъкват интерпретацията, че думата „кор“ означава джудже и комбинирайки това с „ги“, имате куче джудже.

7. Уелско корги на име Руфъс е талисманът на Amazon

В първите дни на Amazon.com едно куче на име Руфъс принадлежало на главния редактор и главен инженер и идвало с него на работа всеки ден. Известен с това, че се разхожда из залите, посещава срещи и дреме, Руфъс се превръща в неофициалния талисман на Amazon.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град