Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Направете си холограма като от „Междузвездни войни“

Направете си холограма като от „Междузвездни войни“

Аз детето | 2019-11-30

Направете си холограма като от „Междузвездни войни“

Ако някой ви каже думата „холограма“, какво е първото нещо, което ви идва наум? Много от вас, нас и повечето хора по света със сигурност ще си спомнят сцена от любимия си фантастичен филм, в който някои от героите се появяват от нищото и останалите могат да говорят с тях все едно са в стаята. Но знаете ли, че холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. Това, че се случва рядко и че все още нямаме холограмни телефони например, не значи, че не съществуват. Макар и в доста по-различен вид, за който можете да прочетете повече тук, ако ви е интересно. Днес обаче сме ви приготвили нещо съвсем друго. Ще ви покажем как с малко помощ от родител можете да си направите почти истински изглеждаща холограма. А най-хубавото е, че нямате нужда от необичайни и велики технически умения или някакви специални кристали от чужда планета. Само вижте!

Ще са ви необходими:
смартфон
кутии от компактдискове
макетно ножче, което задължително дайте на вашия родител, за да го използва той
тиксо
хартия
молив
ножица

Как ще стане това чудо:

Много лесно, само следвайте внимателно инструкциите.

Вземете хартията и молива и начертайте трапец. Много е важно той да е с точните размери, които ще ви дадем, иначе няма да се получи нищо. Значи най-вероятно ще ви трябва и линия, освен ако нямате много точно математическо око или пък някакво вълшебно, като на Лудоокия Муди от историите за Хари Потър. Дългата долна страна на трапеца трябва да е 6 сантиметра, а връхната и по-къса – 1. Нали знаете какво е трапец? Ако още не сте учили, то картинката ще ви подскаже какво трябва да направите.

След като сте го направили с точните размери, срам не срам, ще си признаем, че на нас ни трябваха три опита, за да го начертаем точно такъв, просто го изрежете. След това идва време вие да си починете от тежката задача, а възрастният да се захване с неговата си работа. По шаблон от тази фигура, с помощта на макетното ножче трябва да изреже четири такива трапеца от прозрачните части на кутиите от компактдискове. Той знае как да го направи, това няма нужда да обясняваме. Само ще ви кажем, че наистина е добре да го направи някой възрастен, защото не искаме да се порежете и от хубава холограма, работата да стане на тъжна холограма.

След като е готово, двамата заедно залепете четирите фигури, с помощта на тиксо, така че да се получи обемна фигура, която да прилича на обърната с главата надолу пирамида.

Най-накрая идва и тържественият момент. Вземете вашия смартфон, като разбира се той трябва да има връзка към интернет и пуснете някое видео като това. В Youtube има доста интересни обекти – фойерверки, коли, цветя. Просто напишете в полето за търсене: „Pyramid Hologram Screen Up“ и си харесайте някое. Можете дори да пуснете видео с героите от „Междузвездни войни“ и даже да пресъздадете известния запис на холограмата с принцеса Лея и да се превърнете в истински джедай. Просто сложете вашата обърната пирамида върху екрана на смартфона и пуснете видеото, което сте избрали. Не се тревожете, на телефона няма да му се случи нищо – изпробвано е.

Нека Силата (на холограмите) бъде с вас!

ПС: Този опит е най-добре да се прави на тъмно място, холограмата ще се вижда най-ясно!



Коментари
1 коментар

Петър Иванов, 8 г.,

Публикувано на 31.10.2016

Аз много Обичам аз детето.много ми помага

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град