зоокът

Начало | зоокът | Вижте най-скъпата аквариумна риба в света

Вижте най-скъпата аквариумна риба в света

Аз детето | 2016-07-20

Вижте най-скъпата аквариумна риба в света

Какво бихте направили ако ей сега, в този момент разберете, че имате 300 000 долара вкъщи и те са само за вас, можете да ги изхарчите както искате. Дали ще си купите много играчки или пък най-скъпия таблет на света? Може би ще отидете в „Дисниленд“ или ще заведете цялото семейство на екзотична почивка? Някои хора наистина имат толкова и знаете ли какво правят с тях, никога няма да познаете – купуват си риба домашен любимец.

Малайзийският склеропагес е южноазиатска тропическа сладководна риба, която сред природата стига дължина до 1 метър. Тя е жесток хищник от епохата на динозаврите. Има големи, металнолъскави люспи, подобни на монети; мустаци, които стърчат от муцуната ѝ и се полюшват като хартиен дракон от онези, с които празнуват китайската нова година. Тази прилика поражда вярването, че рибата носи късмет и благоденствие – причината, поради която тя се превръща в най-търсената аквариумна риба. Далеч от културната стойност много хора смятат тази риба за изключително рядка и заради това и красива. За разлика от всички други риби тя блести и има различни цветове по тялото си – златно, зелено и червено.

Но което е още по-интересно това е, че този скъп домашен любимец е и най-строго пазеният в света. Често рибата се транспортира под въоръжена охрана, така дори по време на едно световно изложение в САЩ 10 риби от този вид били докарани с полицейски кордон и всяка си имала лична охрана, която стояла пред аквариума им денонощно. В много страни по света е незаконно да се внасят такива риби, а в Азия ги развъждат във специални ферми, които приличат на затвори. Оградени са с високи бетонни стени, имат си кучета-пазачи и дори бодлива тел.

Честно казано не сме сигурни дали ние бихме искали подобен домашен любимец, ще треперим всеки миг за него и то не само от обич... А вие как смятате?

Вижте още:
Рибата-клоун
Рибата, която се държи като куче
С какво се хранят рибите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град