интересно

Начало | интересно | Ръкостискането: откъде идва то?

Ръкостискането: откъде идва то?

Аз детето | 2014-11-19

Ръкостискането: откъде идва то?

Много често сте виждали как възрастните се поздравяват стискайки си ръцете и ви учат, че така е правилно. И това наистина е така. Когато се запознаваме с някого или се срещаме с познат, който не ни е чак толкова близък приятел е добре да си стиснем ръцете. Подавайки му ръка, ние изразяваме към него приятелско отношение, приветливост и уважение. Освен това ръкуването разкрива много и за характера, индивидуалността за самите вас и за човека срещу вас. Ръкостискането ни съобщава за отношението на човека към другите и е форма на общуване, която няма нужда от обяснение. То е много важна част от първото впечатление, което оставяме у хората и затова възрастните ни учат колко е важно. Но откъде всъщност идва това ръкостискане?

Смята се, че то идва при нас още от древните времена, когато първобитните хора често били дебнати от различни опасности и страхове. Те ползвали ръкостискането като знак един към друг, че не държат оръжие, че няма да се наранят, а че са съюзници и приятели. Още от тогава до сега точно такъв е останал и смисълът на това действие. Има и друга още по-интересна версия. Според нея историята на ръкостискането се корени в далечните времена на рицарските двубои. Така един ден двама крале решили да се сражават, за да разберат кой е по-силен. Така се сражавали часове наред и не могли да се победят един друг. Накрая решили да сключат споразумение за мир. След това, за да се предпазят от нападението един към друг, те се държали за ръце. След този случай този жест започнал да се използва все по-често.

В днешно време много хора се ръкуват за поздрав, но малко от тях знаят, че:

  • Дори и да сте левичар, трябва да се здрависвате с дясната ръка.
  • Не трябва силно да стискате ръката на човека срещу вас, а да се здрависвате съвсем леко. Ако стискате прекалено силно, това се смята за неуважение.
  • Жените могат и да не свалят ръкавиците си, когато се здрависват, но за мъжете това е задължително.


Надяваме се, че научихте нещо ново за ръкостискането. А вие здрависвате ли се с хората и как?Коментари
1 коментар

тина лазарова, 9 г.,

Публикувано на 06.05.2015

от къде?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град